Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mindful eating – att äta även med tanken

25 november 2014

Mindful eating är titeln på en ny bok och igår bjöd Pocketförlaget, författaren Elin Borg och nätverket B.A.B.Y. in till en frukostträff för press/media på restaurang Niklas i Stockholm.

Elin Borg, Malin Nylen, mindful eating

Fräscha mackor, juice och kaffe/te fanns att förtära. Men de flesta av  vid mitt bord tog bara kaffe/te – själv njöt jag en macka med parmaskinka efter mitt tidiga morgonpass på cykeln. Här gällde det att äta mackan med mindfulness, ha ha ha.

Annons

 

Macka, nyttig

Jag ska läsa boken mer men innehållet ser riktigt bra ut. Lättillgängligt, bra konkreta tips, enkel att förstå och följa.

Mindfulness brukar jag själv förklara som att man gör saker med både kropp OCH knopp. En mindful promenad innebär att man är här och nu när man går, upplever kroppen, känner varje steg och hur foten belastas, hur armarna svänger i skuldrorna, blodet värmer musklerna… Att alltså även sinnet och hjärnan är med. Att man upplever allt just här och just nu. Då försvinner beömningarna och man bara upplever.
Boken kanske har någon annan form av definition men grunden är den samma.

mindful eating, bok

Elin skriver i boken bland annat att vi har främst 4 ätanledningar:
* hunger – den orsak som borde vara mest självklar och vanlig men som kanske inte är det. Elin pratade även om fysisk hunger på mat och psykisk hunger på mat – att man är sugen med hjärnan. Intressant.

* kompensations-/känsloätande: man äter för att man känner något – glad, ledsen, uttråkad… Det här är nog den vanligaste anledningen till att man överäter eller äter det som man inte egentligen behöver eller är sugen på. Enligt Elin är det relativt lätt att komma till rätta med.

* socialt – man äter för man förväntas äta (tror man) eller för  att alla andra äter. Ett vanligt ätande som jag upplever många tycker är jobbigt att bryta. Nu under julhelgerna kan socialt ätande vara en viktig del av ätandet – fast man är proppmätt så känner man att man MÅSTE ta lite av den där skinkan/gröten som dyker upp två timmar efter mastodontmiddagen. Annars kanske värden/värdinnan blir ledsen. Och alla undrar om man ”bantar”. Eller säger att ”du blir inte tjock av en bit/portion”.

* vaneätande – man äter för man brukar göra det. Det kan vara chips på fredagen framför teven, en speciell bulle med den speciella kompisen, två portioner för man alltid tar det.

För att hitta balans i sin kropp gäller det att se VARFÖR vi äter och börja välja medvetet NÄR, var och vad vi vill äta.

Mindful eating känns som en ny och fräsch bok, bland alla dieter som finns överallt. Ingen diet. Inga recept. Inga ”får inte”. Det handlar om att ändra tankesättet så man gör smarta val helt enkelt och börjar ta kontrol över sitt eget ätande – inte lägga kontrollen hos andra (speciella kompisen, släktingarna på julen, teveprogrammet…)

Återkommer mer när jag har läst klart!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar