Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mindre feta men mer otränade

23 januari 2011

Rubrikerna i söndagens Dagens Nyheter ropar ut: Unga utan kondis riskerar sin hälsa. Och det stämmer så väl, tyvärr. Konditionen är ett viktigt mått på hur du kan använda din kropp, vilken prestanda den har. Ungefär hur väl din motor, bränslesystem och allt annat fungerar i din bil. Att ha en urtjusig bil utan någon motor förstår vi alla är rätt meningslöst. Men många av oss – och inte minst våra unga – går omkring så. Med sin farkost som ska ta dem fram genom livet, ge dem upplevelser och glädje, som inte orkar förflytta dem längre än några meter. Dessutom ärkonditionsvärdet nära kopplat till en rad välfärdssjukdomar.

Annons

Rapporter visar att ungdomarna idag har ungefär 10 % sämre kondition än de hade för 20 år sedan här i Sverige. Fetman och övervikten har däremot planat ut under 2 000 talet.

Puh, kanske man kan tänka, skönt att övervikten och fetman inte ökar längre. Och det är i och för sig bra. Men samtidigt är det riktigt illa! Att konditionen försämras så mycket är skadligt och farligt. Inte minst med tanke på hälsan för de unga längre fram i livet.

I dag äter unga alltså mer sunt och balanserat, vilket leder till att fetmaökningen kommit av sig. Däremot rör de sig allt mindre vilket leder till att vikten behålls. Skulle de unga fortfarande röra sig lika mycket som för 20-30 år sedan, då skulle kroppsvikten ha sjunkit i stället. Men nu står den stilla. Men de unga har allt sämre form.

För hälsans skull är det bättre att vara lite rund och ha god kondition, än att väga mindre men vara otränad. Så mer motion i skolan är receptet och mer vardaglig aktivitet och rörelse.

Vad säger du? Tycker du att den här bilden stämmer av de unga idag?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar