Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Mindre kolhydrater, högre fettförbränning?

21 mars 2015

Studier visar att om man minskar på kolhydrater innan konditionsträning så kan man bilda fler fettförbränningsstationer, så kallade mitokondrier. Men när gäller det här och för vem?

Just nu skrivs det en hel del kring detta eftersom det dykt upp nya studier som bekräftar Bengt Saltins tes ”train low, compete hight”. Alltså träna med mindre mängd kolhydrater i kroppen så du lär kroppen mer fettförbränning. När du sedan tävlar fyller du på depåerna. Då har du både välfyllda kolhydratnivåer liksom bra fettomsättning (som du tränat upp under träningspassen).

Annons

Nu ser man tydligare – det som man längre trott – att man kan bilda fler kraftstationer (mitokondrier) där fettet förbränns genom att träna med låg halt kolhydrater i kroppen. Här har flera studier dykt upp på senare tid av svenska forskare. Och den utomordentliga tidskriften Idrott & Kunskap har haft löpande artiklar i ämnet.

Jag har skrivit om detta förut och tar upp det igen. Det jag tycker man bör tänka på är:
* för att få så pass låga nivåer kolhydrater (blodglukos och lagrat glykogen) så behövs längre tider av kolhydratfasta innan träningspasset. Det handlar inte här om att skippa pastan i måltiden innan.

* att man maximalt tränar på detta sättet en gång i veckan. Anledningen är att du under detta pass troligen känner dig seg i kroppen. Att ständigt träna med låg energihalt och låga kolhydratnivåer antas även påverka immunförsvaret negativt med fler infektioner som följd.

* det här är inget som den genomsnittliga motionären som satsar på att ta sig runt ett 5 eller 10 kilometerslopp behöver tänka på. För dessa lopp räcker det med bra kvalitet i träningen. Visst är kosten viktig även för de som främst motionsspringer men det ger inte direkt ökning i prestationen under ett 5-10 kilmeterslopp om man i genomsnitt håller tempo på 6-10 minuter per kilometer. Det lilla man vinner i ökad fettomsättning ger inget direkt utslag på tiden. Och man mår inte bättre under loppet heller.
Det som i stället kan hända är att man som motionär upplever att träningspassen med ”tömda” kolhydratdepåer i kroppen känns otroligt tunga och därför tappar träningskvalitet.

Den som motionärstränar behöver så klart ändå inte pastaladda som inför ett maraton varje kväll. Att dra ned på kolhydratmängden kan fylla många andra syften – inte bara att prestera under motionslopp. Man behöver alltså inte tillföra speciella sportdrycker eller energidrycker innan eller under träningspassen. Att dricka sockriga drycker gör att man verkligen sätter turbofart på sockerförbränningen i kroppen och effektivt dämpar fettomsättningen.

Som motionär kan du alltså främst tänka på att äta bra före och efter, och att dricka vatten i samband med passet.

Du som tränar och vill prestera på lite mer – och på längre lopp – kan tänka på att träna med låga halter kolhydrater generellt. Mindre mängd energidrycker, geler och liknande under passen alltså. Och kanske en gång i veckan träna med rejält låga nivåer kolhydrater. Men som sagt – gör detta under perioder i ditt träningsschema när du kan ligga på lägre prestationsnivå. Alltså mera grundträning.
Om du ofta drabbas av infektioner och skador kan du behöva se över hur du äter och dricker – samt återhämtar dig i stort – efter träningspass så du hjälper kroppen till återhämtning efter tuffare pass.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar