Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Morgonträning, kalorier och Bolt-hastighet

5 september 2012

Hejsan, jag har en liten fundering. Om man ska ”powerwalka” ca 30 min innan frukost, kan man istället gå 15 minuter (ca 6 km) på en crosstrainer för att förbränna samma antal kalorier?

Hej!
Att träna på morgonen innan frukost innebär att man tränar med låga nivåer energi i kroppen. För att orka träna på en bra nivå brukar man rekommendera att träna lite mer lågintensivt, så det känns något ansträngande. Under natten tar kroppen av energin som ligger lagrad för att hålla alla processer igång. Det innebär att energilagren är lite lägre när man vaknar på morgonen.

Annons

Att då träna hårt och tufft kan kännas mycket jobbigt och tungt. Framför allt om man inte äter något under passet heller. Annars kan man ha med energidryck eller liknande som man dricker under träningen – då funkar lite tuffare träning bättre. Men det är vanligen inte det man tänker på när det gäller morgonträning innan frukost.

Att promenera 30 minuter i rask takt funkar fint. Att däremot öka farten ordentligt – typ att man skulle springa samma sträcka som man promenerar men att sträckan tar bara 15 minter att springa – det kan kännas onödigt tufft när du är en motionär. Då behöver du socker till musklerna och hjärnan för att klara av det högre tempot. Men visst, 15 minuter är inte så länge, så det kan fungera. Allt beror på hur du har ätit och tränat dagen och kvällen innan.


Den här crosstrainern finns på www.tretti.se – den har inget att göra med de siffror som jag skriver om i inlägget utan är en ren illustration av en crosstrainer.

 

Jag måste bara kommentera angivelsen av distans som du ger. Jag förmodar att den är från din crosstrainer. Men att gå på en crosstrainer motsvarande 6 km på 15 minuter låter märkligt. Jag vet inte hur tillverkaren har räknat ut detta – kanske är det mängden kalorier som ska motsvara de du gör av med när du går. Men det låter otroligt.
Jag menar – om du har samma tempo när du springer (som din crosstrainer anger) så ska du hinna springa 24 kilometer på en timme. Det ger ett snitt där varje kilometer tar 2,5 minuter att springa. Och det tempot är det få människor som kan hålla. Om ens någon. Det ger att du skulle kunna springa maraton på 1 tim och 45 minuter och det gör inte ens eliten.
Det tempot innebär att du springer 100 meter på 15 sekunder. Visst springer Bolt och killarna snabbare men det är inte tempo man håller under 15 minuter. Inte ens Bolt.

Jag tycker att du inte bör lägga så stor vikt vid antalet kalorier som din crosstrainer räknar ut, eller hur långt du hinner på den tiden. Känn i stället efter hur hårt du tränar. Om du går raskt, hur känns det i kroppen? Om du vill korta tiden till hälften och fortfarande förbränna lika många kalorier, ja då ska du dubblera hastigheten. Och det kan kännas tungt på morgonen. Och du behöver en rejäl uppvärmning för att kroppen ska klara av det tempot utan att börja bilda mjölksyra och andra slaggprodukter de första minuterna – slaggprodukter som hindrar dig från att fortsätta träna i det tempot i mer än någon minut.

Så morgonträning är mer lågintensiv träning – om det ska kännas behagligt. Hoppas du blir lite klokare av mitt långa svar på en kort  fråga 🙂

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar