Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Motion vid artros

23 augusti 2010

Hej Katarina!

Jag kan inte längre ta mina älskade promenader vilket också visat sig på vågen. Har drabbats av svår artros i ena foten samt i händerna. Försöker motionscykla både ute och inne men ger mig inte samma avstressning som promenaderna.
Hur länge ska jag cykla för att jämföra med 15-20 000 steg? Är diabetiker och behöver min motion, men har pga värken i foten tappat all lust för att röra mig, vilket dessutom visat sig på vågen. Känner att jag måste ta tag i mig själv för bara jag kan göra något åt min situation, men vore tacksam för råd att komma igång!
Med vänlig hälsning Kerstin

Annons

Hej Kerstin!

Vilken otur med artos. När man drabbas av skador och sjukdomar gäller det att tänka ut vad man kan göra istället för sin vanliga motion, precis som du gör nu. Cykling är kanon, även om du inte upplever samma avstressningskänsla. Om du cyklar en halvtimme i medelfart så motsvarar det cirka 3 900 steg. För att stressa av kan du prova yoga. Ashtangayoga är en form av fysisk yoga som både ger avspänning och fysiskt arbete. Det finns bra hemträningsdvd om du vill prova, från Pan Vision. Gå in på www.musikbutiken.se och se deras utbud. Yogadvd hittar du under hemträning och yoga. Starta med nybörjarkursen i Ashtangayoga. Jag har själv båda dvderna hemma (yoga Ashtanga Nybörjare respektive fortsättning) och kör till dem regelbundet. Riktigt bra!

42-15355336

Annars tjatar jag ju alltid om vardagsmotion 🙂 och det tänker jag göra nu med. Jag tycker inte att det går att överdriva vardagsrörelsernas nytta. Alla steg du tar kostar kalorier och ju mer aktiv du är desto fler förbrukar du, ofta utan att det ens känns jobbigt.
* Ta för vana att cykla överallt så får du inte lite cykeltid där med.
* Vattenträning brukar fungera för de flesta. Simma eller prova vattengymnastik. Många simhallar erbjuder det. Eller prova på att springa i vatten med väst/flytbälte.
* Styrketräning är också bra vid artros, bara du känner efter själv vad du kan göra. När musklerna stärks kan de avlasta lederna något. Träningen bygger muskler som höjer din ämnesomsätning dygnet runt så du lättare går ned i vikt, eller håller vikten.
Jag hejar på dig. Ta tag i din motion.  Nu på en gång. Börja direkt i morgon! Så du kommer igång. Kom ihåg att allt du gör är bättre än inget.

Stort lycka till!
Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar