Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Motionera varje dag?

13 juli 2011

Jag är en 35 årig tjej med övervikt som nu har beslutat mig för att ta tag i min vikt och har börjat träna. Kör 45 min rask promenad på löpband eller cyklar 30 min på cykel varje dag och det känns bra. Nu till min fråga. Är det ok att träna varje dag? Tycker att det känns bra och vill gärna ha kontinuitet.

Annons

Hej!
Oj, vad roligt att höra att du har kommit igång!

Ja, det går fint att motionera varje dag, så länge som du håller en lite lägre intensitet. Att promenera raskt går fint, liksom att cykla. Kombinationen mellan de båda motionsformerna är mycket bra – promenaderna ger lite stötvis belastning till kroppen vilket bidrar till att stärka skelettet, medan cyklingen inte ger stötvis belastning – vilket också är bra så du inte överbelastar kroppen direkt nu när du startar. Stötarna är bra, i lagom dos. Så växla mellan promenader och cykling som du gör.

Min fråga är hur aktiv du varit förut. Om du har varit en riktig soffsittare de senaste åren och rört dig minimal, både i jobbet och på fritiden, så bör du lägga in minst en dag i veckan då du håller ett lägre tempo. Då hinner kroppen återhämta sig något. Risken är annars att du överbelastar kroppen och att det blir för mycket av det goda i alltför snabb takt. Framför allt behöver senorna och muskelfästena tid att stärkas. Musklerna blir vanligen snabbt starkare men senorna behöver längre tid på sig. Att alltför snabbt lägga på hög träningsdos kan gå bra i början, men sedan kan kroppen ge sig till känna.

Så sänk tempot en dag i veckan är mitt råd. Och växla mellan promenader och cykling som du gör. Eller byt ut cykling mot trappmaskin, crosstrainer, simning eller annat som inte skapar stötvis belastning. Växla och variera så minskar risken för överbelastning.

Lycka till!

Risken om du sätter igång och motionerar mycket varje dag, efter att

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar