Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Motionscykel i julklapp

9 januari 2012

Jag fick en motionscykel i julklapp! Hur tränar jag bäst på den? Ska jag bara cykla på eller ska jag intervallträna? Mitt mål är att få bättre kondis och att bränna kalorier. Men jag är rädd att gå upp i vikt eftersom muskler väger mer än fett och jag precis har gått ned 19 kg.

Annons

 

Gratulerar till din stora viktnedgång – det var bra gjort! En motionscykel är ett mycket bra redskap för att träna hemma; du behöver inte gå iväg någonstans utan kan träna precis när du själv vill, du kan cykla framför teven om du känner för det och du är inte beroende av vädret.

Börja träna på en behaglig och jämn nivå så du blir van vid cykeln och kroppen blir van vid den nya aktiviteten. Om cykeln har färdiga program kan du efter några gånger prova ett intervallprogram. Det brukar finnas många olika att välja mellan och du kan själv ställa in hur tuffa backarna ska vara.

Växla mellan att någon gång träna kontinuerligt under 20–45 minuter och nästa gång välja ett tuffare intervallträningspass på 15–30 minuter. Starta med de kortare förslagen och förläng varje träningspass med någon minut när det känns bra. Öka även parallellt intensiteten (hur hårt du cyklar).

Du behöver inte vara rädd att gå upp i vikt av cyklingen. Konditionsträningen kommer att stärka musklerna så att du bättre orkar med cyklingen men det kommer inte att synas på vågen. Du kan även styrketräna om du vill det utan att vara rädd att det syns på vågen de första månaderna. De flesta personer som styrketränar seriöst på motionärsnivå lägger på sig ungefär två kilo muskler per år. Parallellt brukar de tappa fettvikt så kontentan blir att vågen står stilla – eller visar mindre.

Förresten är det bara positivt om vikten ökar som en följd av mer muskelmassa. Det viktiga är inte hur många kilo man väger utan vad de kilona består av. Det är ett överskott av kroppsfett som inte är nyttigt. Så en ökning av musklerna med en samtidig sänkning av fettet är det optimala.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar