Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Musklerna gör mycket mer än bara rörelser

31 mars 2015

Att muskler kan röra på kroppen, det vet vi alla, men att de även är ett av de största organen som utsöndrar ämnen, det är inte lika känt.

Det här är ett område som det forskats mycket om de senaste åren. Det verkar nämligen som att musklerna, förutom att ta oss framåt i livet och skapa rörelse, även har en annan viktig funktion. I dag ser man musklerna som ett av de största organen i kroppen och när de arbetar så bildar och frisätter de ämnen till blodbanan. Ämnen som de dels själva drar nytta av men som även gör nytta på andra ställen i kroppen. De här små ämnena sammanfattas i termen myokiner.

Annons

Olika myokiner frisätts beroende på vad du gör för något och vilka muskelceller du aktiverar. Du får alltså olika inre effekt om du styrketränar jämfört med om du joggar, jämfört med om du cyklar korta intensiva sprinter.

De inre effekterna man antas kunna tillskriva myokinerna är exempelvis:
* minska inflammationsrisken i kroppen
* positiv effekt på blodsockerupptaget (glukos)
* bättre tolerans för blodsocker (glukos)
* reglering av fettomsättningen
* medverkar vid utvecklingen av satellitceller, som är en sorts omogna celler vid musklerna som kan omvandlas till exempelvis muskelceller (de smälter samman med muskelcellerna vilket man antar är en viktig faktor för att bromsa alltför tidigt åldrande – läs mer om det här).
* minska risken för att vissa cancerceller ska växa.

Som sagt är det här ett område som det forskas mycket kring just nu och man har inga tydliga svar än. Men en sak är man övertygad om: rörelse och motion fyller en långt viktigare uppgift i kroppen än att bara förbränna fett och bygga upp muskler så vi ser snygga och starka ut. De är en viktig faktor för att hela det inre systemet i kroppen ska må bra. Använder vi inte våra muskler så störs även utsöndringen av dessa viktiga ämnen.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar