Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Nä, det är faktiskt INTE kul

11 januari 2013

Jag läser en del andra träningsbloggar och där skriver många om att det är så himla SKÖNT och SKOJ med intervallträning. Att springa exempelvis 1000 meter på supersnabba tider och upprepa det 10 gånger.  Härligt! Skönt! Endorfinkick!
Läsningen gör att jag känner mig helt udda. För  jag tycker faktiskt inte det. Det är inte alls är kul med korta, snabba intervaller. Inte längre heller för den delen, typ 10 x 5 minuter. Det är ASTRIST! Superjobbigt, och en press igenom passet. En pina och plåga.

Annons

Visst, jag tränar också intervaller. Men för mig är det skillnad på att springa så snabbt jag kan rakt fram bara för att jag ska hålla en tid som någon har bestämt till mig, jämfört med att ta mig uppför exempelvis en slalombacke. Det sistnämnda fyller liksom en funktion – även om jag inte absolut måste upp på det där berget. Men det är mer naturligt. Då blir intervallen roligare för mig.

Men att springa ute – eller ännu värre: på ett löpband – en kilometer och pressa mig till tider på under 4 minuter. Det känns meningslöst på något sätt. Visst har jag också gjort det för att bli bättre och snabbare. Men ingen kan övertyga mig om att det vare sig är skoj eller skönt. Jag gör det för att jag vet att det gör nytta. Men det är INTE skoj! Och jag kan liksom inte lura mig själv till att ens tro att jag gillar det. Men jag gör intervallerna ändå. Och försöker se vart det leder – till mitt mål.

Som kloka Kari Paues kanske skulle ha sagt: att tjoande tycka att intervallträning är skoj är som att säga ”Jajamensan” när foten är i kläm i en dörr. När jag inte tycker det. Och till er som verkligen ser glädjen i intervaller: grattis! Men jag är inte där (än).

Så min reflektion är att jag även ska skriva om mina superjobbiga pass och mina ”skit-pass”, för såna har vi alla. Jag hade här om kvällen ett helt oinspirerat pass, men jag utförde det ändå – som jag skrev om.

Kanske det känns lättare för dig som inte är så motions-tokig (än) att läsa och inse att även vi som tränar lite mer inte alltid tycker att det är så himla kul. Och att vi faktiskt genomför träningspass som inte är skoj (som intervaller!). Men vi vet att det hjälper till att nå sitt mål – oavsett det är att springa Tjejmilen, marathon eller må bra i vardagen. Det är som att borsta tänderna, det är inte heller så där himla kul varje gång. Men man gör det ändå. För man vet att det hjälper hälsan!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar