Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

När är man senior?

15 oktober 2014

Jag ska just åka till seniormässan i Älvsjö och titta lite. Men när är man egentligen senior?

När jag var liten tyckte jag att personer i 50-årsåldern var stengamla. Verkligen. Riktiga tanter och gubbar.

Annons

I dag är jag 46 år. Och fyller 47 i början av januari. Snart 50 alltså. Men jag känner mig verkligen inte som den tant/gubbe som jag minns att jag såg 50 åringarna som förut.

Är det bara mina referensramar som har ändrats? Eller är vi mer ”ungdomliga” i dag? När jag frågar mina barn så tycker de att vissa av mina vänner är som tanter och gubbar medan andra bara har rynkor (tanter/gubbar i rynkform men inte som personer. Då är de bara ”gamla”. Ha, ha, hur tolkar man det!?!).

Jag skrev en bok förut som hette ”Träna som senior: 50+”. Hua, vilken titel! Då är jag senior snart. Senior – det känns som att det bara är käppen som saknas. Seniorträning – då tänker jag på att ”plocka äpplen och päron”, promenera och göra lite ledgympa. Inget mer.

Fast inom friidrottsvärlden blir man väl senior redan vid 35 års åldern?

Det jag vill komma fram till är att man som 50-åring kan göra nästan allt. Det tror i alla fall jag. Bara man tränar lite smartare än personer i 20 års åldern. Ofta har man en del skador och skavanker med sig, men genom att köra prehab kan man hålla allt i schakt och ha riktigt god funktion. Jag tror man kan träna både tungt, hårt och länge – om man vill det. Bara man tar sig tid till mer uppvärmning och nedvarvning och tar hand om och hänsyn till det man har med sig.

Jag tror att man kan GÖRA sig gammal genom att sätta sig ned och bli inaktiv – …”för man är ju redan ”senior” och har problem med knäna (till exempel). Då är det ingen idé, man kan inte göra något åt sina gamla skador, bara att ta det lugnt och undvika allt som har med knäövningar att göra…
Självklart kan man ha skador i kroppen som gör det omöjligt att använda vissa kroppsdelar fullt ut. Men ofta finns det en rad andra saker man faktiskt KAN göra. Om man vill behålla kvaliteter i kroppen behöver de användas. Ofta! Som styrka, balans, uthållighet, explosivitet. Annars försvinner de. Och försämringen sker helt klart snabbare nu i 45-50 års åldern än i 30 års åldern.

Så vill du vara rörlig och stark behöver du använda och utmana dessa kvaliteter i kroppen. På lagom nivå. Starta lugnt och smart och öka stegvis. Att undvika alla rörelser och att begränsa sig mycket leder till att man blir allt mer orörlig – man gör sig ”gammal”.

Så tillbaka till frågan: när är man senior? Jag har inget svar på den frågan. Men jag vet att jag inte (ännu) känner mig som en senior såsom den bild jag förknippar med ordet.

(…fast jag tycker helt klart att det är rätt skoj att emellanåt ha förmånen att få kalla mig ”tant”… man har liksom lite rätt att tycka och tänka om saker då och strunta i vad andra tänker om det… rätt skönt faktiskt…)

Nä, nu ska jag på seniormässan och se om den är något för mig! Tjo!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar