Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

När börja magträna efter operation?

26 februari 2012

Hejsan.

Jag har haft problem med min galla och efter en akut färd till sjukhuset gjordes en operation genom magmuskeln på hö sida. Jag har ett ca 25cm ärr och fått stränga order om att inte lyfta någonting! Jag har ca 2 veckor kvar på min sjukskrivning och undrar hur jag ska börja belasta/träna magmuskeln som varit helt av. Hur länge ska jag vänta och hur kan jag börja?

Annons

Tacksam för svar. Linda

Hej Linda!

Oj, vilken händelse. Vad skönt att allt verkar ha gått bra i slutändan.

När det gäller operationer där man går igenom bukväggen så måste jag be dig ta kontakt med din läkare som behandlat dig, eller din husläkare. Det är för mig omöjligt att säga hur länge du ska vänta med belastning och sådant. Kolla med den som opererat dig så att allt ser bra ut och följ råden som du får. Det här gäller alla bukoperationer.

När såret och ärret börjar läka kan du starta med att försöka hitta de djupa magmusklerna. Det gör du genom att försöka minska midjeomfånget – framför allt omkretsen på magen under naveln. Försök dra in området under naveln så att omfånget minskar. Då kommer du åt de djupa magmusklerna. Det här kan du göra i stående, eller i fyrfota position. Du kan även ligga på rygg, men då är det vanligen svårare att hitta musklerna.

Ta gärna kontakt med en sjukgymnast med specialutbildning så att du får bra hjälp efter operationen. De kan hjälpa dig med ett anpassat träningsprogram och kolla så att du gör rätt.

Stort lycka till

Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar