Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

När börja träna efter förkylning?

9 oktober 2012

Hej!

När får man börja träna igen? Om man varit förkyld och haft ont i halsen tycker jag ofta att hostan kommer mot mitten/slutet, för att sedan hänga kvar ett par veckor efter att de andra symtomen försvunnit. Så jag undrar om man får träna när man inte känner sig sjuk i kroppen längre men kanske är lite småsnuvig och småhostig? Det kanske är skillnad på ren konditionsträning och styrketräning i ett sådan läge?
Tacksam för svar, för jag har googlat det många på gånger och hamnar mest på diskussioner där folk tycker olika.
Mvh Lo

Annons

 

Hej!
Tack för din fråga så här i höstens förkylningstider.

Det är svårt att säga exakt när du kan börja motionera igen efter en förkylning, eftersom alla personer reagerar på och upplever förkylningar och sjukdomar så olika. Men generellt kan man säga att infektionskänslan i kroppen helt ska har försvunnit. Du vet – känslan av att kroppen väger bly, och musklerna har förvandlats till filmjölk. Det enda som ska återstå är ”över-nacken-symptom” dvs lätt rinnande näsa, nysningar eller lätt kliande hals. Då är det vanligen riskfritt att motionera på låg eller medelhård intensitet.
Däremot ska du inte ha ont i halsen. De bakterier som orsakar halsinfektioner kan annars spridas i kroppen och i värsta fall hamna i hjärtmuskeln och ställa till problem. Har du ”under-nacken-symptom” som feber, ont i muskler eller leder, diarré, kräkningar eller hosta där du får upp slem bör du vänta några dagar och låta kroppen bli frisk. Känn efter hur det känns. Om du hyser den minsta tvekan till om du ska motionera, är det vanligen bäst att vänta någon dag till. Rådfråga annars gärna en läkare som kan ställa diagnos över just dina besvär.

Ett alltför vanligt fel är att man blir otålig och börjar träna för tidigt. Risken är stor att man blir sjuk igen och då kan det dröja ytterligare några veckor, innan motionspassen kan utföras.

Ett annat vanligt fel är att man börjar träna på samma nivå där man slutade, innan man blev sjuk. Även här är risken stor att kroppen överbelastas och du kanske blir sjuk igen –eller råkar ut för någon annan skada. Börja alltid mycket lätt och se hur din kropp reagerar. Öka sedan successivt träningsdosen tills du är uppe i samma nivå som innan förkylningen. Det kan ta någon eller några veckor beroende på hur sjuk du varit.

Bestäm dig dock för att ta upp dina goda vanor igen. Annars kan tiden lätt gå efter att du har blivit frisk, utan att du börjar motionera igen. Börja alltid med lugna promenader, när du känner dig frisk nog att arbeta.

Starta med lugna promenader på cirka 20-30 minuter, framför allt om du har varit sängliggande. Notera hur promenaden kändes, och hur du mådde timmarna efteråt. Kände du av någon försämring dagen efter eller mådde du fortfarande bra? Öka stegvis längden på passen och hur hårt du tränar.  Minska på vikterna om du styrketränar, och ta det lugnare på joggning – eller gympapassen. Känn alltid efter hur din kropp reagerar på träningen, både direkt efteråt och dagen efter.

Ofta sägs det att man kan börja styrketräna hårt ganska tidigt, men att man bör vänta med konditionsträningen. Detta stämmer inte helt. Tvärt om kan det till och med vara lättare att överbelasta kroppen vid styrketräning, eftersom man inte får någon direkt pulsökning. Ta det lugnt med båda motionsformerna och dra ned på tempot ordentligt när du börjar träna igen.

Bra mat har visat sig stärka immunförsvaret och hjälper till att hindra infektioner. En näringsrik måltid efter träningspasset mår du alltså bra av –på många sätt!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar