Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

När man ändrar något så ändras en massa

9 november 2014

Om du har ont någonstans i kroppen och du börjar ta tag i ”problemet” och hitta orsaken till besvären, så ska du inte bli förvånad om du börjar känna konstiga saker på andra ställen i kroppen.

Har du exempelvis ont i ett knä och får hjälp med att kontrollera fotens ben, underbenens rörelser mot varandra, lårets position, musklernas arbete – hur de djupa musklerna gör sitt jobb (eller inte). Då ska du inte bli förvånad om du en dag känner i vadens muskler, eller kanske i foten, eller i höften eller annanstans. Eller så kanske lätta symtom flyttar runt i kroppen.

Annons

Det här beror ofta på att vissa muskler har varit relativt inaktiva när du belastat kroppen ”snett” och kompenserat under en tid. När kroppen sedan börjar fungera som den ska så får de hittills sovande musklerna plötsligt börja göra sitt jobb – vilket kan vara ovant och ge upphov till trötthet eller lätt smärta.

Man brukar även prata om en pyramid av problem i kroppen. Längst upp finns det problem som är mest akut eller som gör sig mest till känna. När det problemet försvinner och smärtan minskar, så dyker nästa problem upp till ytan (toppen på pyramiden är kapad). Det kan vara tre nya problem. Och när de försvinner dyker fyra nya upp…

Så börjar det hända saker i kroppen som är ovana i samband med behandling så är det bara att gratulera. Troligen är du på rätt spår. Men självklart ska man inte bara köra på och strunta i att det gör ont eller känns. Se det som en resa där du upptäcker nya belastningar i kroppen. Och ge dig tid att vänja dig vid det nya – och musklerna att tränas upp.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar