Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Näring före och efter träning

16 februari 2012

Hej!
Ska man fylla på med protein (typ proteinpulver) för att bygga upp musklerna direkt efter en träning eller en timme efter? Sedan ska man fylla på med snabba kolhydrater efter träning, som druvsocker. Ska det ske före, efter eller i samband med proteinintaget? Sen äter jag 1-2 timmar före samt efter träning, iform av lunch och/eller middag med mellanmål iform av frukt innan träningen. Är detta rätt?

Annons

Hej!
Tack för din fråga! Du gör helt rätt som äter en måltid cirka 90-120 minuter innan träningspasset. För att prestera bra säger man att du bör hålla igen på kolhydraterna innan träningen, och främst då snabba kolhydrater. Ät lite mer proteiner. Skippa helt druvsocker innan träningen. En frukt kan du äta direkt innan för att få lite snabb energi.

Under passet behöver du främst vatten. Om du tränar längre än en timme tuff konditionsträning i ett svep bör du addera lite socker och salter – främst om du svettas mycket. Om du har ätiti dåligt under dagen kan du även dricka någon form av sportdryck här för att få mer energi, men det är bättre om du har ätit mat innan så du kan få energi därifrån.

Efter träningen bör du inom 20 minuter fylla på med kolhydrater och proteiner. Det kan vara i form av ett glas mölk och en frukt, kesella och bär eller en protein och kolhydratdrink. Om du har konditionstränat hårt kan du även behöva snabbare kolhydrater här som snabbt fyller på de förbrukade depåerna.
Därefter bör du äta en måltid inom 90 minuter efter träningen. Där är det vanlig mat med både kolhydrater ochh proteiner.

Om du tränar sent bör du också äta något efter träningen. Undvik dock tung och mastig mat. Men se till att äta för att hjälpa kroppen att återhämta sig och bygga upp musklerna.

Lycka till med din träning!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar