Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Nattarbete verkar öka risken för bröstcancer

14 november 2014

Nya svenska studier visar att kvinnor som jobbar natt under flera års tid löper ökad risk att drabbas av bröstcancer. Det är troligen störning i utsöndringen av hormonet melatonin som orsakar detta.
Melatonin skyddar och styr cellerna och produceras främst under nattens sömn. Den som jobbar på natten och sover på dagen får alltså mindre melatoninproduktion jämfört med den som sover nattetid. Främst verkar det vara sömnen mellan kl 00.00 och 04.00 som är viktigast för kroppen.

Annons

Den ökade risken verkar bli påtaglig främst efter flera års arbete. Kvinnor som jobbat natt i 20 år eller mer hade 3,5 % risk att drabbas av bröstcancer, jämfört med 2 % hos de som jobbat dagtid och sovit på natten.  Experter rekommenderar därför att man begränsar nattarbete till högst några år. Dessutom bör man begränsa antal nätter per vecka till 1-2 stycken.
Studien är svensk och man har följt 13.000 kvinnor.

I Danmark har dessa uppgifter gjort att bröstcancer kan klassas som arbetsskada hos vissa skiftarbetande kvinnor. Här i Sverige har anmälningar om arbetsskada kommit in men inte  ännu beslutats.

Läs mer om detta här.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar