Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ner i vikt men INGA muskler!

6 november 2010

Hej!
Jag har nyss fött mitt 3 barn och sedan det andra föddes för 2 år sedan så har jag varit överviktig. Jag väger nu 80 kilo och brukar normalt ligga på runt 60. Jag tränar varje dag 50 min på crosstrainern på gymmet. Funkar den så bra att med rätt mat så kan jag gå ned dem 20 kilona som jag vill ? Funkar den att göra magen lite mera slimmad, överarmarna också? Och framför allt ”lovehandles”?
Jag kör på motstånd 1+ och det är det minsta, ska jag fortfarande göra det? För muskler vill jag absolut inte ha. / Malin

Annons

Hej!
Härligt att du kommer igång igen efter graviditeter. Det är viktigt att ta tag i överskottskilona så snart det går eftersom det bara blir svårare att bli av med dem ju längre man drar på dem. Dessutom anpassar sig huden till de extra kilona – så att även när du går ned så har du en större ”hudpåse” kvar efteråt.

I crosstrainern ökar du förbränningen under själva passet och du gör av med kalorier så du kan få hjälp på vägen att tappa kilon. Att endast gå på crosstrainer och försöka bli av med 20 kilo innebär dock måååånga timmars träning. För att få en mer vettig viktnedgång bör du samtidigt se över din mat och skippa onödiga kalorier i form av småätande och fika.

Så fort som du rö på dig får du muskler. Musklerna i din kropp håller dig sund! Musklerna håller förbränningen igång och de hjälper blodcirkulationen. Samtidigt hjälper de kroppen att hålla ordning på olika balanser i blodet som fett- coh sockerbalans. Att inte ha muskler är innebär att ha en smal men fet kropp – som dessutom är ohälsosam. Så att få muskler är något som varje person som vill må bra borde sträva efter.

 Jag kan tänka mig att du menar att du inte vill se ut som en bodybuilder och då kan jag trösta dig med att det inte är någon risk alls. För att bygga upp en stor muskelmassa krävs rejält planerad träning i stor dos tillsammans med en riktigt sund kost. Som motionär – eller elitmotionär – är risken minimal.

Att satsa på lite muskler hjälper dig i stället att gå ned i vikt. OCH håller dig hälsosam. Musklerna slukar kalorier dygnet runt även när du inte rör dig. Det är musklerna som gör att du snabbare går ned i vikt. Och sedan lättare kan hålla vikten. Musklerna gör att du får en fast kropp.

Så komplettera dina crosstrainerpass med lite muskelträning – det kan du göra på gymmet eller hemma. Och se över hur du äter så du får i dig sund mat. Då kan du åter komma tillbaka till din trivselvikt.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar