Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Nyårslöftet

5 januari 2012

Då har några dagar gått av det nya året. Hur var det för dig? Gav du något nyårslöfte? Om du gav det, hur känns löftet idag? Är det rimligt eller lite för stort?

Själv har jag slutat med nyårslöften. Eller rättare sagt så har jag aldrig börjat. Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att ge ett löfte just en kväll, av alla möjliga kvällar som finns. Förvisso startar ett nytt år, men ändå. Det är ju egentligen ingen annorlunda kväll än vanligt.

Annons

Jag brukar i stället ta de sista dagarna av året, eller de första av det nya, och sammanfatta och reflektera över året som har gått. Och fundera på vad jag vill med de kommande dagarna. Jag tittar på vad som har hänt under året som gått och hur jag har mått. Hur helheten i mitt liv ser ut och vad som har hänt. Och så klart hur jag har motionerat och ätit, och  hur min hälsa ser ut. Sen blir ju frågan om jag skulle vilja ha gjort på något annat sätt.

Det här året har varit omtumlande och mycket har hänt privat och rörande familjen och barnen. Så mycket fokus har legat på barnen och att få dem att må bra. Träningen har därför ändrats lite. Tidiga hämtningar från skola och fritids har gjort att jag tränat mer på hemmaplan. Och jag har passat på att utöka mitt hemträningsutbud.
När det gäller min hälsa, mat och motion så känner jag mig riktigt nöjd med det som har varit. Även fast det blev lite annorlunda. Motionen är för mig en viktig del för att må bra, en riktig grundsten. Så oavsett vad som händer i min omgivning ser jag till att lägga in träning och motion regelbundet. Det är motionen som ger mig energi och kraft, som håller mig frisk och stark, och som ger mig lite egentid. Så motionen prioriterar jag och ser till att klämma in. OCh ju mer jag har i min omgivning desto viktigare blir det att sköta kosten och att äta sunt. Det gäller att fylla kroppen med energi och livgivande ämnen, inte bara kalorier.

Därefter ser jag framåt och funderar vad jag vill med kommande år. Nu är tillvaron än så länge rätt osäker kring familj och sånt, så jag har svårt att planera något tydligt. Däremot vet jag vilja mål jag har med min motion och välmående. Jag planerar bland annat att delta i Jubileumsmaraton i juli i Stockholm. Skoj! Och så har jag en annan utmaning som jag siktar på tillsammans med en kompis, men det är vi lite mer förtegna om eftersom vi först måste se att hans gamla skador inte hindrar honom.
Så jag har tydliga mål med min träning. Det hjälper alltid till att motionera regelbundet och hålla motivationen hög.

Hur ser det ut för dig? Hur ska du göra under året som kommer?

Så mitt tips är att skippa nyårslöftet. Och i stället ta tillfället  akt till skön reflektion och planering. Vad vill du och vad är realistiskt? Hur vill du må i slutet av 2012?

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar