Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Nyhetsmorgon om ryggen på semestern

7 juli 2014

I morse gästade jag Nyhetsmorgon på TV4 igen. Ämnet den här gången var ”rädda ryggen på semestern”.

 

20140707-190856-68936925.jpg

I inslaget pratade vi en del om vad man kan göra för att rädda ryggen när man kanske reser mycket, sitter stilla i bilen eller ligger i ovana sängar. Några korta tips som jag gav är:

Annons

* ta pauser ofta och rör på kroppen. I flyget eller tåget: ställ dig upp. I bilen, ta pauser varje timme.
Ta gärna med en liten kudde så du kan få ryggen i neutral position. Många stolar – bil, flyg, tåg, båt – är felkonstruerade så man hamnar i ett krummat läge med ländryggen. Det gör att de viktiga stabiliserande musklerna kring ryggradens kotor och diskar inte kan göra sitt jobb utan disken hamnar i ett läge med ett högt tryck.

* sover i ovan säng: ta med egen kudde – hamnar nacken i rätt position så hjälper du resten av ryggen.

* lyfter: lyft med ryggen i neutral position, aktivera djupa ryggen och djupa magen. Undvik krum rygg samtidigt som du vrider åt sidan.

Om du får ont
* rör på dig, undvik att sitta stilla

* gör mjuka rörelser för ryggen för att hålla igång cirkulationen och musklerna- du hittar några i klippet.

* sök hjälp, som en naprapat eller kiropraktor.

* om du har rejält ont (eller är orolig) kan du behöva undersöka ryggen närmare – gå via husläkaren för att få remiss. Det gäller framför allt om du har utstrålande smärta mot benet som blir värre när du nyser, hostar, skrattar eller går på toaletten.

* många personer som en gång haft ont i ryggen får ont igen. Gör något åt dina problem när du är smärtfri – dels behandling hos naprapat och dels träning för att förbättra kontrollen på de djupa stabiliserande musklerna. Gör du inget åt dina problem efteråt år risken stor att du får ont igen.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar