Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Oj vilken matmiss av mig

6 mars 2015

Det är länge sedan jag har gjort en sån matmiss inför träningspass! Snacka om illamående.

Jag vet rätt väl hur jag bör äta inför träningspass beroende på hur hårt jag ska köra, vilken typ av mat min mage klarar av, hur nära inpå jag kan äta olika livsmedel. Men i veckan blev det helt fel. Fy tusan.

Annons

Jag hade ett backintervallpass – lutning på löparbandet 5-6 grader och springa 3 minuters intervaller (aldrig över 88% av maxpulsen), med vila emellan. Under dagen hade jag mycket att göra och dagen gick i ett. Jag åt extra frukost på förmiddagen, liten lunch på eftermiddagen. Och så var det dags för träning kl 18-19 (passar så bra att träna samtidigt som min son har sin träning). För att få energi till träningen tog vi en liten middag innan  (och äta mer efter träningspasset):  korv med bröd – barnens beställning. Nu brukar jag inte så ofta bara äta korv med bröd utan vanligen komplettera med sallad och annat, men i dag blev det bara korv med bröd. Japp, även jag äter det ibland!

Efter dålig dagsplanering av mat var jag superhungrig, så jag glufsade i mig en kycklingkorv. Glufs glufs, i alldeles för stora tuggor. Som en labrador ungefär (i alla fall min labrador som vi hade när jag växte upp glufsade i sig allt i alldeles för få och stora tuggor).
Jag vet att det jag skulle ha nöjt mig med en korv eftersom klockan var kring 17 och jag inom en timme skulle springa mitt pass, men tungan, ögat och magen kändes fortfarande hungriga. Säkert för att jag ätit den första korven alldeles för snabbt och inte tuggat tillräckligt mycket. Så i med en till. Glufs glufs. Och så iväg till träningen.

Gulp. Mellan intervallerna åkte korvarna hiss upp och ned. Jag mådde rejält illa. Ont i magen. Inget behövde komma upp men de maten skramlade runt i magsäcken när jag sprang. Hualigen vad jag ångrade mitt glufsande.

Lärdom?
– ät långsamt innan träningspass så jag hinner känna mättnad.
– tugga noggrant – bättre tuggad mat ger mindre magproblem för mig- sluta äta när jag vet att det räcker, för att jag ska må bra. Mer mat kommer ju sedan.
– planera dagen bättre!

Hur det blev på kvällen? Jag mådde så illa att jag hade svårt att äta hela kvällen med följden att jag var dåligt påfylld dagen efter och kände mig trött. Visst tryckte jag ned lite mat som jag klarade av – trots att jag inte var det minsta sugen på mat men jag visste att jag behövde det – men det var långt ifrån tillräckligt mycket för att ge den mängd näring jag egentligen behövde. Men det fick jag ta igen dagen efter med mer mat.

Vanligen säger man att det behövs minst 90 minuter från måltiden tills man startar träningspasset, men det här är rätt individuellt. Själv känner jag att det beror mycket på VAD jag äter liksom HUR jag äter. Vissa livsmedel kan jag äta rätt nära träningspass – även tuffare träningspass – medan andra behöver 3-4 timmar på sig att brytas ned. Korv hör till den senare kategorin…

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar