Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Olika perspektiv

16 april 2013

I dag hade jag en föreläsning för studenter på kvällen. Det är en kom-igång-grupp där de får prova på en massa olika motionsformer. Jag pratade om motivation och hur man kan behålla den – när motivationen börjar tryta.

Annons

Jag ber ofta åhörarna på mina föreläsningar att fundera på vad de har för mål med sin hälsa. Hur ser det ut där framme när de är 90 år?
Anledningen till denna fråga är att vi så ofta planerar för vår ekonomi, vårt jobb, familj, hus, resor… men sällan för vår egen hälsa. Så frågan är: hur vill du må och känna dig, där framme? Vad krävs av dig hela vägen dit för att nå den känslan?

I dag ställde jag också frågan och bad dem själva välja ett utmanade tidsperspektiv. 2 år blev svaret. Två år framåt. Ja,  vi har olika perspektiv i olika åldrar.

Jag minns så otroligt tydligt när jag var i tidig tonår och tänkte på år 2000. Då var livet slut, tänkte jag. Det man inte upplevt innan år 2000, det var inte värt att uppleva. Eller rättare sagt så skulle det inte gå att uppleva det heller, för år 2000 skulle jag vara 32 år och då var livet slut. Det kändes så ohyggligt långt bort att – ja, då fanns inget mer att leva för efteråt.

Jag brukar tänka på detta och på vilka olika persektiv vi har.

I dag ser jag mig själv som halvvägs. Jag är 45 år. Och, ja, jag överlevde år 2000. Och ja, jag tycker att jag fortfarande har möjlighet att uppleva många fler saker i livet – tack och lov.

Det bästa med de kommande 45 åren är att de är medvetna. Jag menar – det tar ju 10-15 år innan man greppar det här med livet och innan man blir mer självgående. Men de kommande 45 åren hoppas jag ha som medvetna, allihopa. Så jag har mer än hälften kvar!

Har du tänkt tanken: hur ser du ut och känner dig vid 90 år? Jag vet. Svaret kan du få höra en annan gång – om du inte redan har hört det på någon av mina föreläsningar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar