Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Omstart från noll-kondition

9 december 2009
Fråga:

Jag har opererat min fot och undrar om jag kan göra något som jag kan tillgodoräkna mig som motion. Jag har inte kunnat gå eller träna under ett års tid. Jag ska vara sjukskriven två veckor till.

Annons

Hur jag ska lägga upp min motion för att inte överanstränga mig igen? Jag har ingen kondition över huvud taget längre, det är som att börja på noll igen.

Svar:

Om du kan stödja dig på foten och gå är promenader perfekt att starta med. Välj ett mjukt underlag och gå i ett tempo som känns behagligt samtidigt som andningen och pulsen ökar.

Rör dig så mycket du kan i vardagen genom vardagsmotion. Det stärker foten och ökar möjligheten till tuffare belastning längre fram. Använd gärna en stegräknare och mät hur aktiv du är i dag. Lägg sedan till 10 procent fler steg i veckan. Om du idag går 2 000 steg dagligen ökar du med 200 steg veckan efter, till 2 200 steg per dag. Veckan efter ökar du med ytterligare 10 procent tills du kommer upp i cirka 10 000 steg per dag.

Kan du inte stödja dig på foten är motionscykling ett bra alternativ. Trampa med den friska foten och låt den opererade jobba så mycket det går – eller låt den bara vila. Simning och vattengympa kan också fungera. Arbeta främst med armarna och använd fötterna i den mån det går.

Det viktiga är att börja lugnt och öka stegvis. Ge dig en chans att läka och bli stark.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar