Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Onödigt med nedvarvning?

6 oktober 2011

Jag läser om att man ska varva ned och ställer mig frågan varför. Det känns ju bättre att träna så länge som möjligt och sedan gå raka vägen till duschen. Då optimerar man ju tiden. /Sara

Hej!
En bra nedvarvning gör att blodcirkulationen fortsätter att vara hög en stund efter att själva träningspasset är slut. Den ökade cirkulationen sköljer igenom muskeln och förser den  med nytt syre och ny näring. Samtidigt kan restprodukter från träningen följa med blodet bort, till exempel mjölksyra och vätejoner, vilka annars ligger kvar och kan hindra effektivt muskelarbete.

Annons

En bra nedvarvning hjälper alltså kroppen att återhämta sig och förkortar även återhämtningstiden. Det gör att du snabbare kan träna igen. Man brukar säga att nedvarvningen förbereder nästa motionspass och att den är lika viktig som att äta och vila efteråt. Att varva ned fyller alltså en viktig funktion – både efter konditions- och styrketräning. Tyvärr brukar det slarvas mycket med den här delen av träningspasset, främst i samband med styrketräning trots att det då är extra viktigt att öka cirkulationen och skölja igenom musklerna med blod.

Nedvarvningen kan bestå av att lätt joggning, en rask promenad samtidigt som man svänger med armarna eller lätt cykling kompletterat med några gymnastiska övningar. Fem till tio minuter bör den pågå, och dessutom avslutas med en töj av musklerna.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar