Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ont i höfter och knän

19 september 2010

Hejsan!

Jag är en tjej på 24 år. Jag har löptränat regelbundet (med ett halvårs uppehåll för två år sedan)  i snart fem år. Såklart har detta nu, trots bra kost och kosttillskott, lett till att jag redan fått problem med både höfter och knän (bör här nämnas att jag under alla dessa år varit något underviktig). Jag kan inte längre springa mer än några meter och mina älskade promenader är stundom lika smärtsamma som underbara (älskar att vara ute).

Annons

Min fråga till dig nu, är vad du (förutom simning, som jag tror att du kommer att rekommendera) skulle rekommendera för typ av träning åt mig. Promenader kommer jag nog att kunna ta, om jag låter min kropp vila ett tag, men jag skulle vilja hålla flåset uppe också, samt inte bli ”förslappad”.

Jag tittade på Internet och fann maskinen Orbitrek elite (tvins.com). Vad är din åsikt om en sådan? Vänder mig till dig eftersom du verkar seriös och sund i ditt tänk (av vad jag läst). Tacksam för svar. Mvh Linda

Hej Linda!
Tack för ditt mejl. Ja, det är jobbigt när man inte kan motionera sånt som man verkligen gillar.

När det gäller dina problem så är min första tanke att du kan ha något nedsatt funktion i vissa muskler, som just höftens utsida, sätet och kanske även de djupa mag- och ryggmusklerna. Du kan vara mycket stark i musklerna – det jag pratar om har inget med muskelstyrka att göra. I stället är det uthållighet och en förmåga att jobba med liten kraft under lång tid. Det är de djupaste små musklerna som ska sköta om detta. De ska hålla kroppsdelarna i den mest optimala positionen så att andra muskler som skapar ditt löpsteg kan arbeta bra. Då har du en hållbar kropp som orkar med och är stark.

Det handlar alltså om nerv-muskel träning, inte ren muskelträning. Man kan jämföra detta med en lampa som man ska tända med en strömbrytare. Om inte ledningen till lampan funkar så spelar det ingen roll hur mycket man trycker på strömbrytaren – lampan kommer inte att tändas ändå. På samma sätt gäller det att hjärnan har kontroll på alla muskler och att de aktiveras i rätt ordning. Det här kan störas om man exempelvis får ont eller skadas. Då gäller det att lära hjärnan att aktivera dem på rätt sätt igen. För att få hjälp med det kan du vända dig till en sjukgymnast med OMT3 utbildning. Eller till terapeuter som har gått Kinetic Control – kurser om kroppen i rörelse som jag själv har gått och fortfarande utbildar mig vidare inom. Då får du hållbar förändring och hållbar hjälp.

00202188

Simning kan så länge vara bra för dig, liksom vattenträning med flytbälten/flytvästar. Eller vattengympa på olika sätt. Cykling kan fungera beroende på hur stabil du är i bäckenet. Orbitrek tror jag inte på eftersom du får ont även av promenader. I ditt fall tror jag inte det rör sig om överbelastning av lederna utan om mer muskulära bekymmer. Och i en Orbitrek går du på samma sätt som vid promenader och löpning, men belastningen på lederna är mindre. Men som sagt, jag har inte undersökt dig och gissar därför utifrån det du skriver.

Så jag tycker du bör kolla med en kunnig terapeut. Om det knakar i lederna eller smärtar så fort som du står upp kan du även kontakta en sportläkare eller ortoped för att säkerställa att lederna mår fint. Och leta efter fungerande motion så länge. Styrketräning är alltid bra, även om man traditionellt främst tränar muskelstyrkan där och inte nerv-muskelkontakten.

Hoppas du kommer igång snart igen. Och sköt om din kost på bästa sätt så du väger ”lagom” mycket. Även stor undervikt kan slita mycket på kroppen, framför allt om du tränar mycket. Så jag avslutar med mitt talesätt: Ta hand om din kropp, var ska du annars bo.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar