Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ont i huvudet av joggning

26 oktober 2011

Jag kan få en tröttsam huvudvärk timmarna efter att jag har sprungit. I vanliga fall har jag inga problem med huvudvärk och har aldrig haft migrän. Jag styrketränar också men då känner jag ingenting. I samband med styrketräningen cyklar jag en halvtimme på motionscykeln utan problem. Vad är det med joggningen som ger mig ont? /Karin

Annons

Eftersom det verkar som om du får ont i huvudet just när du joggar kan huvudvärken bero på att du spänner axelpartiet onödigt mycket. Kontrollera din löpteknik nästa gång. Prova att först lyfta upp axlarna mot öronen några sekunder och därefter slappna av och låta axlarna sjunka nedåt. Den här positionen ska du ha även när du springer.

Avsluta varje joggingpass med att töja nackmusklerna. Stå upp och placera höger underarm vid svanken. Böj huvudet åt vänster och försök lägga örat mot axeln. Den högra skuldran är sänkt genom att armen ligger i svanken. Rikta blicken snett uppåt himlen. Håll kvar töjen 2-3 sekunder, slappna av lite en kort stund och gå på nytt ut till ett läge där det töjer i musklerna.

En annan orsak till huvudvärken kan vara att du kisar när det är ljust ute. Använd då solglasögon. Eller kan det vara så att du har dålig syn? Ta i så fall kontakt med en optiker.

Kallt drag på svettigt huvud kan också ge huvudvärk. Använd alltid en vindtät mössa när temperaturen sjunker.

Och som vanligt om du är osäker: ta kontakt med en läkare – bara för säkerhets skull. Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar