Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ont i nacken av cykling

27 januari 2010

Jag älskar att cykla ute och skulle gärna vilja fortsätta även när det blir svalare ute men jag får problem med drag på axlarna och får så ont efter en tur! Känns som om jag knäcker nacken! Har en cykel som inte är för damig och inte för sportig, styret är ca 1 dm högre upp än sadeln, tror du att det räcker med att höja styret?  Finns det något varm skydd man kan lägga runt nacke och axlar? Hoppas du kan hjälpa mig!

Annons

j0432901

Hej!

Ja, nu är det verkligen svalare ute. Om du fortfarande cyklar kan jag rekommendera dig att investera i speciella vinterdäck till cykeln med dubbar så du får bra grepp. Klä dig varmt och skydda dig mot vinden. Det är speciellt viktigt just i regionen runt nacken. Ett funktionellt material längst in som håller huden torr. Något värmande material ovanpå – som fleece. Och sen vindtätt ytterst – som samtidigt släpper igenom fukt ut från kroppen.

Det finns en mängd olika skydd och värmande prylar till nacken. Titta in på www.mediband.se så hittar du förslag. Ett annat tips är att ta en gammal flecetröja och klippa av den under skuldrorna, liksom ärmarna. Det ger skön värme till rätta ställen.

Att höja styret är superviktigt. Sitter du lågt med händerna så måste nacken brytas upp för att du ska kunna se något framför dig. Ett högre styre är grunden till en sund nacke. Och allvarligt talat – du vinner nog inte så där himla mycket tid genom att minska fartvinden i en ihopkrupen position som tävlingscyklisterna har. Däremot vinner tävlingscyklisterna tiondelar på sin sittställning – det är därför de kryper ihop så för att minska just fartvinden. Så sitt mer upprätt. Hur upprätt du ska sitta känner bara du. Testa och se vad som känns bäst.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar