Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ortorexi och Coltings märkliga utspel

24 april 2014

Ortorexi har blivit ett samtalsämne vilket är bra. Det är ett problem som faktiskt existerar och som gör att vissa personer fastnar i en ”besatthet” av träning och överdrivet hälsosam kost. Allt handlar om träning, vad de ska träna, när de ska träna, vad de ska äta, vad det ska innehålla – och om de inte tränar blir välmåendet lidande.

Annons

Ortorexi kan liknas vid anorexi.

Det är en diagnos att ta på allvar. Det handlar alltså inte om vanliga motionärer – eller elitmotionärers tränings- eller matintresse eller att man saknar sin träning när man inte utför den. Det handlar inte om att man vill äta sunt i allmänhet utan att det blir en fixering. Allt snurrar kring detta.

Jag brukar inte ge mig på andras bloggar som jag skrivit tidigare, men nu kan jag inte hålla mig igen. Den här gången är det Jonas Colting som har skrivit ett – för mig – obegripligt inlägg – för att röra om i debatten kring inaktivitet kontra orotrexi (det är vad jag förstår att han vill göra i alla fall).

Men Colting raljerar över ortorexi, att han själv nog blivit drabbad, att han ber om förlåtelse att han åt lax till måltid, att han borde kompensera med kakor, att han söker en stödgrupp för sitt beteende… Jag blir illamående när jag läser sån SKIT rent ut sagt. Vem är han att ironisera och raljera över en grupp personer som faktiskt kan må rejält dåligt. Det handlar om en fixering, ett osunt beteende. Något som personen behöver hjälp för att komma till bukt med. Det handlar inte om att träna, äta nyttigt eller liknande i största allmänhet.

Colting ska ju vara en föreläsare som vill få igång folk. Hur tusan tror han att det här hjälper inaktiva personer att komma igång mer? Eller motionärer att börja röra på sig mer? Genom att förlöjliga personer och problem?

Visst, Colting skriver sedan att han är ironisk i sitt inlägg och att den som inte fattar det är bortom hjälp. Tack, jag räknar mig dit.
Han skriver att han med sitt inlägg vill elda på debatten om att det inte är träning som är problemet i samhället utan att det är inaktivitet.

Visst eldar han på debatten. Och det är nog hans huvudsakliga syfte: att få uppmärksamhet. Till varje pris. Och visst lyckas han. Han får ju även mig att skriva om inlägget och länka till honom – gratis besök till sin sida. Smart! Men osmakligt.

Jag håller helt med Jonas om att inaktivitet är ett stort samhälleligt problem. Men att ställa inaktivitet på ena sidan mot ortorexi på den andra – det är befängt. De är inga motpoler som är beroende av varandra. Genom att häckla ortorektiker kommer inte fler inaktiva personer att automatiskt komma igång mer.
Ortorexi är en ytterlighet av träning och hälsa – en osund sådan. En annan osund livsstil är inaktivitet. De är ytterligheter av en polariserad träningsvärld.
Vissa gör inget. Andra gör massor. Många gör nästan inget. Vissa blir sjukligt besatta. Men genom att blunda för ortorexi, häckla de som har problem så kommer som sagt inte den träningsmängden de utför automatiskt att spilla över på de inaktiva soffpotatisarna.

Jonas skriver även : ”…I mitt yrke som idrottsman, föreläsare, författare och hälsocoach har jag aldrig träffat någon som blivit sjuk av att träna för mycket eller av att äta för nyttigt. Däremot träffar jag varje dag människor som lider av den raka motsatsen; stillasittande och onyttig mat…” /SLUT PÅ CITAT

Det är ju helt absurt! För mig är detta uttalande det samma som om en person som tillbringar 6 dagar av 7 på krogen säger att han aldrig i sina dagar har sett en person som dricker för mycket eller blivit sjuk av det.

Jag själv har jobbat med träning och hälsa sedan 1987. Jag möter varje år många kvinnor, unga tjejer och vissa män som lider svårt av sin fixering på sin kropp, sitt ätande eller sin träning. Så är det. Det existerar. Antingen är Colting blind. Eller för rädd att se ”sanningen”. Eller så är det så enkelt att han är så enkelspårig. Jag menar, har man bara en hammare så ser allt ut som spikar – säger ett ordspråk. Och så kan det så klart också vara.

Jag har alltid sett Jonas Colting som en frisk fläkt. Han verkar vilja få uppmärksamhet och skriva provocerande. Lite extrema rekommendationer till gemene man, tycker jag, men det kan ju vara hans sätt att uttrycka sig.
Men det här inlägget är varken roligt, smart, intressant eller tankeväckande. Det är bara förlöjligande och visar på en stor brist på respekt för andra människor, brist på empati. Och ett enormt enkelspårigt sätt att se på verkligheten och vår livsstil: att man genom att antingen blunda för ett problem – eller häckla dem – tror att man kan få en annan grupp att komma igång.

Näe, jag är övertygad om – genom egna erfarenheter och möten med kvinnor, män och unga – att ortorexi verkligen finns som ett faktiskt problem. Det samma vittnar experter om. Jag tycker Colting är helt ute och cyklar nu. Tyvärr. Och i det här fallet är cykelturen inte positiv.

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar