Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Övervikt hos barn blir mer ovanligt

17 juli 2014

Nya glädjande siffror visar att övervikt bland barn verkar minska. I en studie utförd på flickor i Stockholms län ser man att andelen överviktiga flickor minskat från 17 % till 10 % under åren 2003-2011.

Annons

Åttaåriga pojkar verkar ha samma utveckling.

Forskare säger att man tror att minskningen beror på att bland annat BVC pratar om detta med föräldrarna samt att barnen rör på sig mer och äter sundare.

Studien är som sagt utförd i Stockholm. Tyvärr ser man inte samma minskning på landsbygden. Jämför man 12 åriga flickor så är 13 % överviktiga eller feta på landsbygden medans siffrorna i Stockholm för motsvarande grupp är 9 %. I Stockholm har man under flera år även satsat på att minska just barnfetman och övervikt bland barn. Och kanske har det gett resultat.
Du kan läsa lite mer om studien här.

Att som barn vara överviktig kan ge bestående livsstilsförändringar i övriga åldrar. Både mat- och motionsvanor grundläggs i barnåren, och även antalet fettceller i kroppen verkar påverkas av tidig fetma och/eller övervikt.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar