Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

På väg tillbaka efter förkylningen

13 november 2012

Ja, många är förkylda i dessa tider. Det går en hel drös olika varianter på skolan, med eller utan feber, med eller utan hosta, med eller utan snuva… Bara att välja.

Själv har jag ju haft en envis förkylning som satt sig på stämbanden. Det har varit som ett lock som suttit över halsen som lättat med slemlösande hostmedicin men sen kommit tillbaka direkt. Nu känner jag mig äntligen bra igen. Och ett gott tecken är att gårdagens löppass inte skapade ny rosslighet. Nu är allt borta. Så skönt att kunna träna igen.

Annons

Men då kommer ju situationen att starta klokt. Det är många som frågar om hur man ska börja träna igen efter en sjukdom. Svaret är LUGNT. Testa med någon promenad i början och se hur kroppen reagerar. Går det bra kan du gå lite snabbare nästa gång eller lite längre. När det går fint kan du prova på lite mer träning i form av styrka eller något lätt pass. Det hela handlar dock om att trappa upp träningen så kroppen vänjer sig igen.

Själv körde jag lite Tabata-liknande träning ikväll här hemma. 45 minuter. Redskap blev Gymstick.

Tabata innebär att man arbetar 20 sek, vilar 10 sek, arbetar 20 sek och så vidare under 4 minuter. Det är alltså samma övning som man kör under 4 minuter (åtta arbetsperioder á 20 sek). Riktigt skön träning! Jag älskar den!

bicepscurl

axelpress

Övningarna idag blev mest för överkroppen eftersom jag sprang igår. Dessutom känns det länge sedan armar och axlar fick rejäl träning. Det var exempelvis
*bicepscurl för armens framsida
*lyft åt sidan (då står jag på pinnen och drar i bandet) för axelns baksida
*knäböj med upphopp (oj oj, det är tungt i sista setet!)
*axelpress (här tar jag lite hjälp av benen i de sista seten).
Sen med egen kropp blev det dips för armens baksida, axelhävning för axlar och så lite mage. Och sen räckte energin till 4 set med armhävningar (push ups) – armarna och axlarna var rätt slut från tidigare träning eftersom jag lade armhävningarna sist. Men det var sköööönt!

Jag har ett program från i somras som jag fotat som jag lägger upp här på bloggen i veckan. Där kan du se exempel på övningar som är lysande att köra i Tabataform med Gymsticken. Eller med gummiband.

Så: ta det lugnt efter förkylningen. Gasa först när du känner att kroppen är med dig igen. Och gasa då stegvis.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar