Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Passar funktionsträning i min ålder?

10 december 2009
Fråga:

Jag läste om funktionsträning i en blogg. Vad är det? Jag letar efter den bästa träningen för min ålder, 65 år.

Svar:

Funktionsträning innebär att man tränar för att förbättra en speciell funktion i kroppen. Det kan vara att gå bättre, gå i trappor, ställa sig upp från sittande och liknande. Funktionsträning används ofta inom sjukgymnastik och rehabilitering.

Annons

För motionärer pratar man om funktionell träning. Det handlar om att man tittar på funktioner som behövs för att orka med sin vardag och fritid bättre. Till exempel att klara av ett gympa- eller tennispass bättre. Eller att orka med sitt stillasittande arbete. Man kan behöva mer styrka för att orka bära matkassar, städa eller hänga med familjen på en cykeltur. Funktionell träning handlar alltså om vad just du behöver för att må bra och kunna leva fullt ut enligt dina förutsättningar, förmågor och önskemål.

Vid funktionell träning utförs övningar där nästan hela kroppen arbetar samtidigt. Det motsatta sker vid traditionell styrketräning där man arbetar med bara en muskel i taget, till exempel biceps på armens framsida. I det dagliga livet sker ju sällan sådana isolerade rörelser. Därför kan man i stället välja funktionella övningar där även magen, ryggen och benen arbetar ihop med armmusklerna.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar