Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Plattare mage av träning??

29 april 2012

Jag fick en kommentar på mitt inlägg tidigare som heter ”Glöm situps för plattare mage”. Eftersom jag förmodar att fler kan ha funderingar och frågor om detta skriver jag ett eget inlägg kring denna fråga.

Annons

Här är kommentaren från Erik:
”Egentligen stämmer inte det här inlägget alls, att göra direkta magövningar ger starkare, uthålligare och större magmuskler, inte en plattare mage, så att byta situps eller crunch mot en annan typ av magövning är ett värdelöst tips. För en plattare mage krävs ett kaloriunderskott, vilket du får genom att äta mindre, träna mer eller helst en kombination av båda. Jag måste säga att det så kallade tipset till plattare mage är under all kritik.”

När det handlar om att få en plattare mage får man skilja på olika faktorer. En handlar om att minska på fettet: både underhudsfett och fett kring de inre organen. Här gäller det, precis som Erik skriver, att äta sunt i lagom mängd så att ett kaloriunderskott bildas. För att lättare skapa ett kaloriunderskott bör den sunda maten kombineras med motion. Konditionsträning ökar förbränningen just under själva passet. Styrketräning ger mer muskler vilket höjer grundämnesomsättningen.

När det sedan gäller att träna magmusklerna så går det faktiskt att träna till plattare mage. Dock krävs det att man gör rätt övningar för rätt muskler. Vissa muskler bygger upp en muskelvolym (de yttre lagren) medan andra muskler jobbar uthålligt och håller in magen och midjan (det inre lagret).

Att göra situps tränar de ytliga musklerna som jobbar med kraft och rörelse. Dessa muskler orkar jobba under kortare tid. Då är de starka. Sedan måste de vila. För att sedan kunna jobba igen. De här musklerna orkar alltså inte hålla in magen under hela dagarna. Och de sitter dessutom helt fel till för detta ändamål – alltför långt ut och endast längst fram i magen.

Under den raka bukmuskeln ligger två mellanlager: den yttre respektive inre sneda bukmuskeln. De här musklerna kan också skapa rörelse men de kan även jobba under längre tid. De hjälper till att rotera överkroppen och att kontrollera rörelser.

Längst in ligger den tvärgående djupa magmuskeln som har till uppgift att minska bukomfånget – alltså dra in midjan. När muskeln gör det så spänns de inre hinnorna i buken vilket ger ökad stabilitet till ryggraden och bäckenet. Det här ger en inre stabilitet som är viktig för att inte få ont i ryggen. Samtidigt ger det en plattare mage.
Den inre muskeln går som ett brett band runt bålen och jobbar med liten kraft under lång tid. Muskeln kan inte skapa någon ledrörelse utan håller alltså bara positionerna och kroppsdelarna statiskt.

Så visst går det att träna till plattare mage! Det gäller bara att veta hur man gör det och vilka muskler man vill använda. Så lättare övningar som man håller en längre tid är svaret. Dock måste man först se till att man kan aktivera de djupa musklerna på rätt sätt, vilket inte alltid är fallet. De inre musklerna kan ofta vara ”sovande” som en följd av en inaktiv livsstil. Man kan helt enkelt inte styra dem ordentligt.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar