Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Popcornhjärnan fick sin förklaring

5 april 2015

I dagens Nyhetsmorgon pratade Tilde med en hjärnforskare kring det här med att ständigt vara uppkopplad och multi-tasking. Forskaren Katarina Gospic förklarade på ett otroligt lättfattligt sätt vad det här med popcornhjärna, som jag brukar kalla det, handlar om.

Annons

Hjärnforskare popcornhjärna kopia

Enligt Katarina hoppar hjärnan mellan olika arbetsområden på samma sätt som vi hoppar mellan olika fokusområden: telefonen plingar, vi skrivet ett viktigt manus, ett sms droppar in, man kommer på att man väntar ett viktigt mejl och kollar brevlådan, barnen kommer in och frågar något…
Hjärnan känns som en skål med majscorn i en het kastrull som blir popcorn. Och även efter att man slutat med sina uppgifter så fortsätter hjärnan att poppa omkring i tusen tankar hit och dit. Det orsakar hjärnstress. Och så tar allt längre tid.

Tydligen tar det 25 minuter för hjärnan att återfå ursprungligt fokus om man störs av något. 25 minuter! Ett störningsmoment kan vara att man kollar Instagram, likes på Facebook, mejl… Vad som helst.

Så vill man göra något så bör man stänga av allt och fokusera på det viktiga. När man är klar kan man få kolla Fb och Insta som en belöning. För när vi får likes på Fb blir hjärnan glad och det utlöser en kaskad av lyckohormoner i hjärnan – som vi lätt blir beroende av.

Katarina beskrev det så fint med att det är som att vi äter smågodis lite här och lite där (att hela tiden kolla Insta mm). Men när det gäller mat så vet vi att man inte ska småäta utan först äta en riktig måltid och sedan kan man få äta lite sött efter maten som ”belöning”. På samma sätt borde vi tänka på hjärnan och jobb: först de stora viktiga projekten som att skriva den här bloggen/manus/göra läxa och därefter få belöning i form av Fb eller Insta. (jag har skrivit fritt vad jag minns från hennes beskrivning men jag hoppas andemeningen är rätt).

Så bra.

Så stäng av mobiler och liknande. Gör läxan först som barn. Gör de viktigaste jobben först. Sen kan belöningen komma och popcornhjärnan kan få starta en stund.

Det här vet vi nog alla innerst inne, men alltid lika skönt att få det bekräftat.

Det ”problem” jag kan se är att när jag gör på detta sätt i dag så hinner jag aldrig ned genom mejlskörden varje dag. Så inkorgen växer i takt med att dagarna går och folk blir upprörda över att jag inte hör av mig. Men då bör i och för sig en viktig uppgift för mig en förmiddag vara att rensa inkorgen. Okej, jag fattar… ha ha haaa… Här kan du se hela klippet.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar