Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Premiär för gymmet för min 12 åring

17 januari 2015

I dag hade jag det bästa sällskapet på SATS när jag tränade: min son Albin. SATS har ändrat sina gränser för ålder att träna i gymmet. Nu kan unga börja träna det år som de fyller 11 år. Många andra anläggningar har de tidigare reglerna på 16 år.

Annons

Min Albin har tränat här hemma med mig flera gånger. Här har vi kört med egen kropp och lättare hantlar och gummiband. Han har länge velat hänga med till gymmet.

IMG_8471.JPG

Så i födelsedagspresent gav jag honom ett ”klippkort” på 3 gånger på SATS för att prova träningen. Det finns ju inga klippkort på SATS utan jag tänker betala 3 gånger så han får prova. På en hemmagjord lapp ”klipper” jag varje gång vi tränar. Och idag var premiären.

Vi startade med löpning på band – något han också efterfrågat eftersom han vet att jag brukar gå dit och köra intervaller (framför allt när det är så halt ute nu). Sen styrketräning i gymmet med både maskiner och fria vikter. Och så avslutning på löpbandet igen. Kul!

Tidigare har man pratat om barn och unga kan styrketräna. Man har varit fundersam om styrketräning med yttre belastning skulle kunna skada tillväxtzonerna i skelettet. Det är ju från tillväxtzonerna som skelettbenen växer på längden.

Men i dag har forskning visat att tillväxtzonerna inte skadas, framför allt inte om man startar med lättare träning med egen kropp, därefter lättare vikter.
Det man får tänka på är att barn och unga inte direkt bygger stor muskelmassa innan hormonerna är med dem – det vill säga vid puberteten. Men det går att bli starkare, få en viss ökning av muskelmassan, skapa god teknik i olika övningar och förbereda kroppen för kommande tuffare träning. Du kan läsa mer om detta exempelvis i boken ”Styrketräning, från lek till elitidrott” av Jonas Enqvist på SISU Idrottsböcker.

Jag har pratat med Albin om detta så klart, så han vilka resultat han kan vänta. Och han är helt med. Tycker det är skoj att träna. Vill komma igång.

Det är fantastiskt skoj att kunna träna tillsammans. Och Albin tyckte det var jätteskoj och frågade flera gånger om vi kunde träna igen. Det är klart vi ska. En gång i veckan känns som en lagom plan. Fast vi får så klart först se hur kan känner imorgon.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar