Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Problem med andningen när jag springer

4 oktober 2010

Hej!
Varje gång jag försöker jogga eller gå snabbt så blir jag väldigt ansträngd i andningen, jag får ont hela vägen ner från hals till bröst. Försöker också att springa med stängd mun men lyckas inte någon längre stund utan får stanna av och gå. Har funderat på om det kan vara astmatiska besvär? Det är bara min egen fundering inget jag sökt för. /Hälsningar Erika

Annons

Hej!
Ja, det låter som att dina luftvägar är irriterade och det kan vara en anledning till att kolla upp dem hos en läkare. Ibland kan inandningsluften reta luftvägarna på olika sätt. Att springa utomhus i kallt och torrt väder kan reta slemhinnorna, men vid den här årstiden borde det inte ge besvär. Såvida du inte har en retning från början. När luften är varmare brukar det gå bättre.

lungplus

Det finns speciella andningsmasker som du kan använda för att få värma och fukta luften innan du drar in den. Den på bilden heter Lungplus och finns på apoteket, och sedan finns även Airtrim.

Men som sagt, boka först tid till en läkare som kan kolla upp dig och göra andningstest. Då får du svar på dina frågor och vet vad du ska göra. Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar