Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Promenaderna gör ont

9 december 2009
Fråga:

Jag promenerar 45–60 minuter flera gånger i veckan. Men efter cirka fem minuter får jag så ont i skenbenen att jag knappt kan gå vidare. Om jag härdar ut försvinner smärtan efter en stund. Vad beror detta på och hur ska jag undvika det?

Svar:

Det är inte normalt att få så pass ont som du verkar ha under ett träningspass. Smärta är ett sätt för kroppen att säga att något inte är som det ska. Konsultera gärna en naprapat eller läkare som kan undersöka dig och ge råd.

Annons

Att du får ont på framsidan av skenbenet när du går beror på att musklerna som lyfter upp foten och tårna fäster här. Att gå i backig terräng anstränger dessa muskler mer än om du går på plant underlag eftersom du måste lyfta tårna högre när du går i backar. Välj slätare underlag en period. Försök även att gå avslappnat. Undvik att lyfta upp tårna onödigt mycket.

Se också över dina skor – kanske de är slitna eller ger dåligt stöd vilket gör att fötterna får arbeta extra hårt.

Töj gärna musklerna både i vaden och på fotens framsida. För att töja vaden tar du ett långt kliv framåt och stannar upp mitt i steget. Tryck ner den bakre hälen i marken så att det stramar i den vaden.

För att töja de främre musklerna ska du vara barfota eller i strumplästen. Stå upp och lägg fotryggen mot golvet bakom dig. Tryck ner tårna och vristen mot golvet så att det stramar på fotens framsida.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar