Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Punktträna brösten

28 augusti 2011

Hur tränar jag mina bröstmuskler, hemma? Jag skulle vilja träna så att brösten blev mindre(utan att operera mig)? Finns det något bra program? /Carina

Hej!
Tack för din fråga. Hur stora brösten är, beror till stor del på genetiken. Det som fyller ut brösten är fettvävnad och hur mycket fett som placeras i brösten bestäms främst av generna. Så klart går det att påverka bröstens storlek till en viss del själv. Ju mindre kroppsfett du har generellt på kroppen desto mindre fettvävnad även i brösten. Så brukar det vara. Sedan kan brösten även ändras mycket efter amning av barn.

Annons

Att punktträna bort fett på kroppen fungerar inte. Varken på magen, låren eller brösten. Det finns alltså inga övningar som du kan göra för att bränna bort fettet i brösten. Och det finns inte heller något liniment eller kräm man kan smörja på. För att om möjligt minska mängden fett i brösten gäller det att gå ned i vikt generellt. Då minskar kroppsfettet på andra ställen också.

Vanligen har man sina ställen där man först tappar fett, och andra där det tar längre tid. Bröstvävnaden brukar höra till det sistnämnda. Så för att påverka storleken bör du tappa fettvikt, så du kommer ner till normalvikt eller trivselvikt. Behåll denna vikt ett tag. Kroppen brukar ”möblera om” i fettdepåerna efter en stund så att fettet fördelas mer jämnt i hela kroppen igen. Och då kan det hända att även brösten påverkas.

För att gå ned i fettvikt är det sund mat i lagom mängd som gäller, liksom konditionsträning. Komplettera med styrketräning så du får muskler som höjer grundförbränningen i kroppen.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar