Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Pusha kroppen eller inte…

22 maj 2013

Gårdagen gick lite som i ett töcken. Jag var trött och tom i kroppen. Ingen riktig ork alls. Jag orkade knappt tänka, kändes det som.

När kroppen känns så, och framför allt när man vet att det finns en djupare orsak till den känslan (som i mitt fall min mors begravning dagen innan) så tror jag att man ska lyssna på kroppen och ta det lugnt. Det finns de tränare som uppmanar till att pusha sig själv, ta i lite mer, strunta i en trötthet eller tomhet, lusten kommer bara man går igång. Och det stämmer många gånger. Men inte alltid.

Annons

Själv är jag en person som redan pushar mig själv rätt hårt, jag kör på och är van att gasa genom livet. Så för mig är utmaningen att lyssna till kroppen och ”våga” stanna upp och softa. Ta det lugnt de dagarna som det känns som att vila är det enda rätta.

Andra personer är i stället lugnare och behöver den där extra pushen för att komma iväg och komma till skott. För vissa känns varje dag som en anledning till att vila och de behöver så klart mer pepp.

För att skapa balans i livet och i kroppen är det helheten som gäller. Och när det kommer till stress är det också helheten som räknas. Stora förändringar i livet som dödsfall, skilsmässa, problem kring barn, sjukdomar hos nära och kära… allt det ger en högre grundnivå av stress i kroppen och på sinnet. Och då är det ännu viktigare att lyssna till kroppen och se till helheten.

Så igår blev det en vilodag. Lite transportcykling blev det i och för sig – totalt kanske 2 mil. I dag är kroppen piggare och sinnet mera alert. Så idag ska jag ääääntligen testa att springa lite igen. Var evigheter sen, känns det som. Eller i alla fall länge sedan. Jag har ju dragit på en envis förkylning i två veckor. Men i dag är det dags. En kort runda blir det nog under tiden som äldsta sonen tränar. Tjohooo, vad jag längtar!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar