Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Räddad av mina glasögon!

31 juli 2014

På morgonens cykeltur gjorde mina X-kross mig än en gång en rejäl tjänst! Utan dem hade jag nog legat på sjukhuset nu.

20140731-115903-43143449.jpg

Efter cirka 12 kilometer skön cykling på backiga landsvägar, trampade jag lite asfalt när något kryp kraschade in i mina glasögon i en uppförsbacke. Jag såg hur det flög rakt in i vänstra glaset, sen kände jag något på mitt vänstra lår. Jag tittade ned och där satt en geting! AJ AJ!

Annons

Jag viftade bort den direkt så den hann nog inte sticka mig så länge. Men den satt där med sin gadd i mitt skinn. Sekunderna senare började det svida som tusan och sticket började svullna.
Jag är som du kanske vet allergisk mot getingstick. Nu satte det här sig tack och lov i låret, så jag var inte direkt rädd för att få allvarlig påverkan på andningen. Jag tänkte mer på hur jag skulle ta mig hem igen och hur jag skulle klara av resten av dagen.

 

När jag var liten fick jag några gånger stick i foten och då svullnade benet upp från knäet och ned. Det såg ut som ett elefantben och jag kunde inte gå på några dagar. Då hade jag ingen medicin utan det blev in till sjukstugan för att tömma såret på vätska efter några dagar.

Nu satt sticket precis ovanför knäskålen. Hur ska det gå? Svullna från låret och ned?

20140731-120031-43231892.jpg

Min första tanke var hur jag skulle ta mig hem. Två alternativ:
1. Cykla som f-n för att komma hem så snabbt som möjligt. Men då kanske giftet sprider sig mer och snabbare och jag får mer allmän påverkan i hela kroppen?

2. Cykla lugnt för att inte belasta låret så mycket men då kan det ta så mycket längre tid. Tänk om knäet svullnar så mycket att jag inte kan böja det mer. Hur tar jag mig hem då?

Jag valde ett mellanting: cykla i måttligt tempo, trampa mest med höger ben och ta mig hemåt så fort jag kunde men utan max belastning. Det gick bra.

 

Knäet började svullna på väg hemåt och jag svedan spred sig upp i låret och ned i knäleden. Men det gick bra att trampa på, och jag körde mest med höger ben.

Hem igen. Cykelturen på 180 minuter blev bara 60 minuter idag. Men jag klarade mig otroligt bra med tanke på hur det kunde ha gått. Tänk om jag inte haft mina X-kross glasögon på mig. Då hade den kraschat rakt in i mitt öga och kanske stuckit mig där. Hualigen. Det hade kunna sluta illa. Nu fick den sig bara en smäll av glasögonen och hamnade omtumlad på mitt lår där den bet sig fast. Stackars lilla geting säger jag samtidigt. Ingen rolig morgon för någon av oss.

Väl hemma igen blev jag yr och illamående. Så jag tog en högdos av hydrocortison, vilade lite och väntade. Allt lade sig, jag mår bra och låret har nästan inte svullnat alls. Slutet gott allting gott får jag säga.

20140731-115957-43197618.jpg

Tack och lov för mina X-kross! Inte bara solskydd, vindskydd och ger bättre kontrast till vägen. De har verkligen skyddat mig idag från allvarligare incident idag.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar