Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Rätt balanserad vätska

22 november 2014

I dag är det dags för TunnelRun. Det är ett 10 kilometers lopp i Stockholms norra biltunnelsystem. Skoj att springa!

Under ett millopp behöver man ingen speciell dricka, förutsatt att du har druckit bra under dagen. Själv brukar jag starta med att vätska upp mig kvällen innan ett lopp, framför allt om det är längre lopp som marathon. Men jag gjorde det nu med.

Annons

Jag dricker vatten med elektrolyter i. Det samma gäller på morgonen innan jag startar – men tänk på att inte dricka alldeles för mycket så du blir otroligt kissnödig!

IMG_7995.JPG

Förra helgen var jag på Sweden Bike Expo på Kistamässan. Där gjorde jag ett svett-test. Jag testade mitt svett för att se hur mycket elektrolyter jag svettas ut normalt och vilken koncentration jag behöver dricka under träning/tävling för att ersätta det jag tappar. Intressant.

IMG_8024.JPG

Testet grundar sig på samma utrustning som man använder sig av vid cystisk fibros för att kontrollera natriumhalter i svetten, så testet ska vara tillförlitligt på det sättet.

Jag fick ”knappar” på mig med speciellt medel som gjorde att jag började svettas på just den punkten. Svetten samlades upp och kördes genom en analysapparat. Sen knappades mitt resultat in i ett dataprogram.

Mitt resultat blev att jag har lågt innehåll av natrium i mitt svett. Jag bör alltså dricka vätska som innehåller lite mindre elektrolyter. Hmmm. Jag som brukar få muskelkramp emellanåt men det kan så klart bero på andra saker också (som för svaga muskler).

IMG_8027.JPG

Det här är ett intressant test i sig. Men samtidigt blir jag fundersam kring vad det säger. För i slutklämmen av testet så frågades jag hur MYCKET jag brukar svettas, och jag svettas rejält mycket. ”Det kan vara mängden svett som gör att du får kramp – för även om du har lågt mineralinnehåll i varje liter så tappar du mycket om du svettas stora mängder.”. Ja, ok. Men vad säger då testet? Då borde man ju mäta både mängden svett och innehållet för att få fram rätt svar.

Fast i och för sig innebär det kanske att jag bör dricka vätska med lågt mineralinnehåll men dricka mer. Fast jag kan inte dricka mer tycker jag för då blir jag så kissnödig – och dessutom mår jag illa av allt skvimpande i magen.

Vi får väl se nu när jag provar att springa med ”rätt” innehåll: om jag mår bättre och om jag får mindre kramp. Men imorgon är det ett relativt kort lopp som inte säger så mycket om det här.

Testet kan utföras i Stockholm och kostar runt 1.200 kr. En relativt hög summa enligt mitt tycke. Sök på myH2pro och Feelalive.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar