Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Lucka 3: julklapp till benen

3 december 2013

Dagens julklapp går till skelettet.
En av de viktigaste faktorerna för ett hälsosamt och stark skelett är daglig belastning och aktivitet där man bär upp sin egen kroppsvikt. Så ut och motionera med aktiviteter där du bär upp din egen kroppsvikt.

Annons

En av tre kvinnor riskerar att drabbas av benskörhet, liksom en av fem män. Ökad ålder är en stor riskfaktor, speciellt 5-15 år efter menopausen för kvinnor då vi kvinnor kan tappa en stor del av vår benmassa snabbt som en följd av ändrade hormonhalter i kroppen.

Men även alltför mycket koffein ökar risken att drabbas av osteoporos (benskörhet). Risken ökar vid intag av mer än 4 koppar kaffe om dagen i genomsnitt.

 
Tänk då på att det är mängden koffein som räknas, så espresso räknas också in här liksom cola, te och annat. Här är en tabell på ungefärligt koffeininnehåll i olika drycker:

Koffeininnehåll
Bryggkaffe 100-140 mg
Dubbel espresso 120-140 mg
Snabbkaffe 60 mg
Svart te 50-90 mg
Coladrycker 35-45 mg
Kakaodryck  5-40 mg

 

 

Andra faktorer som ökar risken för osteoporos är:
– för lite fysisk aktivitet där man bär upp sin egen kroppsvikt – det räcker alltså inte med att exempelvis simma (kan vara bra att starta med för den med dålig benmassa men målet bör vara att bära upp sin egen kropp)
– calciumbrist
– brist på D-vitamin
– för mycket alkohol
– ständiga dieter och svältkurer, liksom ätstörningar.
– rökning.

Så ut och promenera och motionera i det härliga höst- vintervädret vi har just nu. Då ger du ditt skelett en extra julklapp.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar