Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Rörlighet är inne

22 november 2010

I helgen samlade Friskis & Svettis ihop 1 500 personer på Idrottshögskolan i Stockholm till ett fart- och energifyllt event. Samtidigt passade de på att lansera ett av sina nya pass: Flex som handlar om rörlighet. Själv var jag där på lördagen och föreläste två pass om just rörlighet och höll sedan en praktisk workshop. Härlig känsla när 300 entusiastiska personer står framför scenen och provar allt man ber dem om. Jätteskoj!

Annons

Rörlighet är inne. Efter kondition och styrka så har rörlighet blivit en egenskap som man pratar om allt mer. Kanske den nya trenden kommer av yogans popularitet. Yoga och liknande motionsformer ställer krav på god rörlighet och du får perfekt träning under passen. De som inte vill ha yogainfluenserna – fast vill bli rörliga – kan nu träna andra pass.

 Foto Patrik Cederman

För rörlighet är så mycket mer än att bara stretcha en muskel i taget. Rörlighet handlar om att ha god rörlighet i alla muskler som samverkar i de rörelser vi gör i vardagen. Om jag ska backa bilen eller sätta på mig kappan måste jag vara rörlig i både arm, skuldra, bröst, bål och ända ned till motsatt höft. Det räcker alltså inte bara att töja bröstmuskeln isolerat. Fler muskler ska vara med, liksom den omgivande bindväven.

Testa dig själv lite lätt:
* kan du möta händerna bakom skulderbladen? Lägg den ena handen vid nacken och låt glida ned, och den andra på ryggen vid svanken och för den uppåt. Kan händerna mötas bakom kroppen? Prova även åt andra hållet och se att du är lika smidig på båda sidorna.

* Kan du stå med raka ben och böja fram överkroppen (rulla nedåt mot golvet) så du når fötterna/golvet med dina fingrar? Knäna ska vara raka.

* Kan du stå i ett 90 graders hörn i ett rum, placera underarmarna och händerna på väggarna vid sidan av dig (armbågen ska vara något högre än axeln) och luta dig in med kroppen. Nu ska din näsa nå ända in i hörnet. Observera att du ska stå stilla med fötterna! Och kroppen ska vara rak och spänd som en planka.

Det här är bara några enkla roliga tester som är lätta att göra. De säger inget om hur rörlig du är i stort i kroppen. Men kanske du kan få en uppfattning om hur smidig du är i just de här lederna.

Så satsa på lite smidighetsträning efter dina motionsrundor. Det mår hela kroppen bra av! Eller testa ett yogapass emellanåt.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar