Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Rund under fötterna för magens skull

30 augusti 2010

Hej!
För länge sedan läste jag om de skor som du använder i dina trännings video. De är bra för att hjälpa oss hålla balans. Jag undrar var man kan köpa de här i Sverige. Är det några ni rekommenderar? De kan man ha på sig vid träning eller vanlig promenad eller hur? Tack för svaret på förhand!

Annons

Hej!
Ja, skorna som du tänker på är MBT skor (masai barefoot technology). Skorna har en rund sula som är instabil åt alla håll – det är som att stå på en liten balansboll hela dagarna. Så fort som du hamnar på instabilt underlag så triggas de djupa små musklerna som ligger närmast lederna. Det är just de här musklerna som styr lederna och placerar dem i bästa position. De skyddar alltså lederna från att skadas. Det innebär att du jobbar med alla småmuskler från fotleder via, knän, höften mage och rygg ända upp till skuldergördel och nacke. Det är just de här musklerna som minskar risken för ryggont och som ger dig en smalare midja. Situps har som sagt inget med stark rygg att göra.

mbt underifrån

Jag rekommenderar skorna till många personer. Sedan finns det alltid de som skorna inte passar. MBT är ursprungsskorna, och därefter har en rad andra märken dykt upp som Reebok och Ryn.

Om du vill köpa sådana skor så sök instabila skor i alla riktningar – inte bara framåt och bakåt. Testa hur det känns att gå i dem. De första gångerna an det kännas ovant och vingligt, och det är bra. Då utmanar du kroppen.

MBT Tunisha_w_denim_SMU_CH

Starta med att prova skorna 15-20 minuter de första gångerna så kroppen hinner vänja sig. Öka sedan mängden med 10-30 minuter beroende på hur det känns. Till slut kan du ha dem hela dagarna.

Skorna finns att köpa i de flesta större sportskoaffärerna. Då får du även hjälp med hur du bör gå i dem.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar