Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Rund under fötterna – igen!

20 oktober 2014

Minns du MBT? Massaiskorna som var runda under sulorna. De kom med buller och bång för några år sedan, blev stora, men sen försvann de nästan helt. Nu har de återuppstått. Dags att testa skorna igen.

De runda sulorna som ger instabilt underlag var smått revolutionerande när de kom och efterträdarna blev många. I dag finns det flera skotillverkare som har mjukare och tjockare sulor.

IMG_7803.JPG

Annons

Tanken med de mjuka och runda sulorna är att man får jobba aktivt med fotmuskler, liksom med underbenens muskler för att hålla sig upprätt. Att stå stilla blir direkt ett mindre träningspass. Samtidigt som underben och fötter jobbar mer så aktiveras även muskler högre upp i kroppen, som ryggen och magen – och har man kontakt med de djupare musklerna så aktiveras dessa lättare.

Belackarna av skorna påtalar att vi inte är runda under fötterna naturligt och att det inte ger tillräcklig belastning på skelett och andra strukturer med de mjuka sulorna.

Om vi tar motsatsen till MBT så blir det nog ”fingerskorna”. Eller barfotaskorna. Platta skor med minimalt stöd som låter foten röra sig fritt. Här finns inga tjocka sulor utan man känner marken med foten.

Ofta ställs de här två typer av skor mot varandra. Vilket är bäst? Vilket är sämst? Jag ser inte att den motsatsen behöver finnas. Jag tror skorna kan fylla olika funktioner beroende på person och syfte.

En person som har ett stående jobb och som vill ha lite smygmotion kan ha stor vinning av de runda skorna (typ MBT). Med lite tjockare sulor orkar man stå hela dagen, samtidigt som man får träna kroppen lite mer. Det samma gäller den som har ett jobb där man sitter och går om vartannat. Kanonbra smygträning.Att stå upp en hel dag med platta hårda sulor som barfotaskor är det inte många kroppar som orkar med. Självklart kan man träna sig upp till detta – och det vore kanske mest önskvärt. Men med tanke på hur lite vi i dag rör oss dagligen så mår de flesta personer i västvärlden bäst av runda skor. Och vill man så kan man växla dessa med platta barfotaskor.

Den som vill träna funktionell styrka bör välja barfotaskorna. Det samma gäller den som har tränat upp sina fötter och som promenerar. Då kan man stegvis gå över till platta skor. Här krävs tillvänjning och är man beredd på det så funkar det hur bra som helst.

Den som vill springa eller jogga bör inte välja någon av dessa skor i början. MBT är inte gjorda (i dag) för löpning. Och barfotaskorna ger alldeles för hög belastning vid varje steg för den som är ovan. Här krävs stegvis träning och upptrappning tillsammans med annan form av träning, liksom att anpassa löpsteget. Annars riskerar man att dra på sig skador.

Så jag tänkte testa MBT igen. Se hur det känns. Hur kroppen reagerar.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar