Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Russin testade på kemikalier

29 november 2014

Råd och Rön har testat 14 olika sorters russin på innehåll av bekämpningsmedel liksom mögelgifter.

Hälften av de testade russinsorterna är ekologiska. Ingen av dem hade innehåll av kemikalier, vilket är glädjande.
Övriga russin hade innehåll av kemikalier och de med flest kemikalier var russin i små paket riktade till barn, som Lidl har sålt. Lidl har dock dragit tillbaka dessa russin sedan testet kom ut.

Annons

 

1411 Rådrön russintest kopia

Tabell med testresultat från Råd och Rön.

Hur farligt är det då att äta russinen och hur mycket gift finns i dem? Ingen av russinen överskrider gränsvärdena för kemikalierna. Råd och Rön skriver att ”Det utgör ingen hälsorisk att äta mat som innehåller små mängder av bekämpningsmedel, men barn löper större risk eftersom de väger mindre. En annan riskgrupp är personer som äter sådana här produkter varje dag.” (slut citat).

Det man dock kan fundera på, tycker jag personligen, är att vi får i oss så mycket kemikalier från så många olika håll. Även om russinens innehåll av kemikalier inte överskrider gränsvärdet  – när man bara ser till russinen – så bidrar de till den så kallade cocktail-effekten när alla kemikalier adderas i våra kroppar från alla olika livsmedel vi äter och dricker. Liksom från luften som vi andas.
Även om varje enskilt livsmedel inte överskriver gränsvärdet så kan den totala summan bli för mycket.
Dessutom kan man fråga sig hur man har satt varje enskilt gränsvärde eftersom man har relativt låg uppfattning om hur olika kemikalier påverkar vår kropp på lång sikt

När det gäller mögelgifter så testades för två som är cancerframkallande och även kan påverka immunförsvaret negativt. ”Mögelgifter bildas av mögelsvampar och är ett tecken på brister vid hantering och torkning av druvorna.” förklarar Råd och Rön.

I vissa av russinen uppmättes halter av ett av mögelgifterna, men inte heller där var det över gränsvärden.

Råd och Rön gjorde en sammanfattning av alla testade delar – även som utseende och smak, och de russin som tydligt riktades mot barn hade hårdare bedömning.
De russin som fick bäst i test var Urtekram ekologiska mörka russin. Mina egna favoritrussin – ekologiska russin från Saltå Kvarn hamnade på plats 12. Inga bekämpningsmedel men spår av ett av mögelgifterna. Usch då – kanske dags att byta russin?
Här hemma hos mig äter vi lite russin varje dag – barnen har det på sina flingor på morgonen (Havre Fras). I stället för hårt sockrade flingor känns det bättre att ha på lite ekologiska russin om man vill få viss sötma.

Du kan läsa hela testet här.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar