Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Seniorboende – ska man tänka på sånt redan?

24 januari 2015

Det här är väl ett riktigt 40+ inlägg. Bara så ni andra vet :). Och har inget med träning att göra.

Jag står i bostadskö. Jag tänker inte på den vanliga Bostadsförmedlingens kö för att få lägenhet, där står jag också sen några år. Utan jag står i kö och bostadssparar till mig själv till seniorboende. Jepp.

Annons

Jag har sett reklam för olika former av boende och sparande för seniorer men inte riktigt reflekterat att det skulle gälla mig. Jag har varit fullt upptagen med att ställa barnen i bostadskö och bostadsspara lite till dem så de har en liten bättre chans att flytta hemifrån så småningom.
Där tror jag att vi är rätt många som tänker på barnens framtid och hur de ska bo. Men tänker du på din egen framtid?

Tänk att bli dålig och sjuk och inte kunna få plats på något bra boende. Tänk att hamna på någon hemsk avdelning för åldringar där man vantrivs. Visst planerar jag att bo hemma så länge jag kan och jag planerar att hålla mig i god form så jag orkar fortsätta ett aktivt liv. Men man vet ju aldrig vad som kan hända.
Och en dag kanske man står där och behöver snabbare flytt till bostad. Fast då kanske det inte finns några lägenheter att få.

Jag minns när jag tittade på bostadssituationen till min mamma när hon blev dålig för drygt ett år sedan. Då fanns det inget alls att få till henne. Man fick ställa sig i kö i bostadsförmedlingens förmedling av seniorboenden – som det inte fanns många av. Där skulle väntan vara flera år. Nu blv det inte aktuellt för min mamma eftersom hon dog redan efter några månader. Men innan dess hamnade hon på mardrömsavdelninga på Attendos boende ”Skutan” vid Huddinge Sjukhus. Fy tusan. En sån avdelning skulle jag aldrig vilja bo på själv. Vi fick bort henne därifrån och lyckades komma in på en bra avdelning på Ersta Sjukhem.

Så jag planerar för mig själv. Sparar en liten peng varje år i bosparande till seniorboende. Kanske jag inte ens behöver det sen. Kanske jag inte får något av det här bolaget heller när det väl behövs. Men då har jag i alla fall försökt. I dag förmedlas bostäder till de som stått i kön 15-20 år.

Tänker du framåt på ditt boende och sparar någonstans till dig själv? Hur ser du på ditt åldrande? Själv tycker jag fortfarande att det känns lätt absurt att köa för seniorboende, men vad tusan. Jag är 47 år och kanske får en rätt bra plats i kön tills det är behov av boendet för mig.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar