Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Ska äldre gå lika snabbt som yngre?

12 september 2010

I senaste numret av Må Bra stod det att man skall gå 4000 steg på en halvtimme för att det skall göra mest nytta. Min fråga blir då spelar inte åldern in? Skall en som är 60 gå lika fort som en som är 25??? Vore tacksam för svar. /Gunilla

Annons

Hej!
Jo, du har rätt att tempot växlar. Låt oss se på det från början.

Det viktigaste för att må bra både inuti och utanpå är att röra på sig varje dag. Rekommendationen är på 10.000-12.000 steg varje dag beroende på vilken typ av stegräknare du använder. För att få ytterligare effekt är det bra om cirka 4 000 steg av dessa tas i ett snabbare tempo typ en rask promenad. När du går raskt bör pulsen och andningen öka och det ska kännas något ansträngande.

42-16584931

Hur snabbt du måste gå för att nå det tempot beror på hur tränad du är från början. En otränad person når känslan av något ansträngande i ett lugnare tempo än den som är vältränad – som måste gå snabbare för att nå den känslan.
Så hur många minuter som krävs för att gå 4 000 steg beror helt på hur tränad du är idag. Och där kommer även åldern in eftersom kroppens kapaciteter sjunker naturligt med ökad ålder. Hur mycket sänkningen blir beror på hur du använder din kropp. Det finns många 60 åringar som är i bättre fysisk form än vissa 20-åringar. Och tvärt om.

Det vi skriver om i tidningen är en generell rekommendation, så man har något att gå efter. Det blir lättare att uppskatta hur lång tid den där extra motionen kommer att ta. Sedan är det precis som du säger att tiden växlar, främst beroende på form och kondition.

Så lyssna på din egen kropp. Och våga utmana dig själv för att bli bättre.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar