Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Skiftarbete kan öka risken för bröstcancer

13 januari 2015

Att skiftarbete påverkar kroppen på olika sätt är känt, liksom att skiftarbete kan öka risken för vissa sjukdomar som hjärt- och kärlproblem och diabetes typ 2. Man har även haft misstankar om att nattarbete kan öka risken för bröstcancer och nu pekar en svensk studie på att det är så.

Annons

Man har följt 13.000 kvinnor från 1998 till nu. Resultatet visar att den som jobbat natt i 20 år eller mer ökar risken att drabbas av bröstcancer med 75 %. En kortare tids nattarbete är troligen inte så farligt men ju fler år nattarbetet pågår desto högre risk.

Foto lånat från Wikipedia

 

Orsaken tros vara att nattarbetet stör kroppens produktion av melatonin, eftersom melatonin kan sägas skydda kroppen mot cancer. När kroppen och ögonen träffas av ljus under natten minskar melatoninhalterna vilket kan leda till skadlig rubbning på lång sikt.

En fråga som dyker upp är om även sömnbrist kan påverka kroppen på liknande sätt, men här finns ingen forskning eller studier. Det man kan tänka på är att det är långvariga rubbningar i sömncykeln som krävs för att denna förändring ska uppkomma.

Du kan läsa mer om den här studien här.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar