Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Skillnad på att gå raskt och att gågga

16 april 2011

Hej! Vad är det för skillnad mellan att gå raskt och gågga?

Att gågga innebär för det första ett sorts mellanting mellan att gå raskt och att jogga. En rolig kuriosa är att det är jag själv och redaktör Eva Appelqvist som har kommit på det uttrycket – så vitt vi vet. Ingen av oss har tidigare sett eller hört det innan vi använt det i tidningen. Och nu är ordet intaget i svensk språkvård som ett nytt ord. Skoj!

Annons

Så gågga innebär att du höjer farten. Det medför att det blir jobbigare rent konditionsmässigt: pulsen och andningen ökar mer. Dessutom kostar det fler kalorier varje minut att transportera fram kroppen när tempot blir högre. Med andra ord ökar kaloriförbrukningen i takt med tempot. Hur mycket det ökar beror på hur fort du rör dig.

När du gåggar får du alltså ett effektiva träningspass. Du får mer effekt på fettförbränningen och på den långsiktiga hälsan i kroppen. Så när du orkar är det bra att höja tempot och börja gågga.

Starta med att omväxlande gå och gågga i intervaller under motionsrundan. Sträva efter att det ska kännas något/lätt ansträngande. Då är tempot bra. När du höjer tempot till gågging kan det under intervallet kännas ansträngande, och när du promenerar däremellan kan det kännas lite ansträngande.

Lycka till.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar