Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Sluta ”belöna” med godis

17 december 2012

Jag förstår inte varför så mycket av belöning knyts till godis. Det är som att man mutar barn att tycka något är skoj med godis.

I dag pratade jag med en 7-åring som går på hemspråk. Jag frågade om det är skoj. Han svarade att det är bra för de får godis, läsk och bullar där. Va?!? Jag hoppas han har fel i att de får det varje gång. Annars är det ju sorgligt. Måste man muta barn till hemspråk med godis?

Annons

När min 9-åring nu avslutade terminen i musikskolan så fick de varsin stor chokladkaka. Alltså en 200 grammare. Jag blev nästan arg. Varför det? Varför ge det bara för att barnen har deltagit vid lektionerna som de tycker är skoj? Och varför 200 gram, om det nu måste vara choklad. Varför inte bara en liten tomte eller nåt.

Eller ge en guldmedalj till alla. Eller en liten pokal. Eller nåt som de kan spela på och träna med. Varför GODIS?

På alla avslutningar är myllrar det av skumtomtar, godis, läsk, choklad, segt godis… på alla avslutningar. Varför då frågar jag mig? Vi programmerar ju barnen till att det ska vara godis. Och att det är belöning. Men det är ju ett straff till hela kroppen, utom tungan. Visst kan man äta godis ibland och njuta av det. Men att lära barn och unga att belöning, det är godis och snask – det gillar inte jag. Barnen är ju exempelvis med och tränar fysiskt för att må bra, ha skoj och njuta av sina kroppar i rörelse. Varför då ladda dem med en massa godis efteråt?

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar