Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Slutar växa av styrketräning?

23 juni 2012

Hej! Jag är en kille på 15 år som har gymmat lite grann de senaste månaderna. Jag har nu läst lite om att man kan sluta växa på längden av styrketräning. Så jag undrar nu om detta är sant eller inte? Kan man träna hård styrketräning ändå fast man växer? Är 174 cm lång. Har däremot inte växt något på säkert 4-5 månader.

Annons

Hej!
Vad roligt att du styrketränar! Jag kan lugna dig med att det inte är några problem att styrketräna alls. Det påverkar inte längdtillväxten.

Tidigare trodde man att tung styrketräning i unga år kunde skada benens tillväxtzoner och det är där som längdtillväxten sker. Men idag vet man att det inte sker. I unga barnår bör man träna mest med egen kropp och för att lära sig bra teknik.

När kroppen tillväxer mycket (snabb tillväxtspurt) svarar kroppen bra på styrketräning för musklerna. Liksom på konditionsträning. Samtidigt är det bra att rörlighetsträna för att behålla en smidig kropp när kroppsdelarna växer snabbt.

Så du kan styrketräna utan att vara orolig att det skadar dig.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar