Katarina Woxnerud är en av Sveriges mest välkända fitnessprofiler. Här svarar hon på frågor och tipsar om bästa prylarna, träningen och övningarna för dig som vill förbättra formen. Katarina ger dig alltid senaste nytt inom träning och motion.

Annons

Slyngträning för hemmabruk

24 augusti 2012

Hej!
Är inne på att prova Jungle Gym/TRX. Är den typen av träning mer effektivt än gummiband?

Tjena!
Jungle Gym och TRX är två olika typer av slyngträning. Förutom dessa finns det Redcord som också är stora på marknaden. Alla de här arbetar med slyngor, det vill säga instabil träning i alla riktningar.
Slyngträning utmanar de djupa stabiliserande och kontrollerande musklerna i kroppen. Med slyngor tränas ofta hela kroppens muskelsystem på samma gång. Att exempelvis göra push up (armhävning) med händerna i slyngorna utmanar dels stabiliteten och kontrollen i hela kroppen, och främst skuldror och mage/rygg, samtidigt som du ska kunna böja armarna och utföra en vanlig push up (armhävning).

Annons

Att jämföra slyngträning med gummiband är svårt. Gummiband tränar främst de ytliga musklerna: vi utför övningar där vi rör på kroppsdelarna med gummibandet som motstånd. Det gör att musklernas styrka utmanas. Självklart behövs även stabilitet och kontroll i gummibandsövningar men inte alls i samma grad som vid slyngträning. Svaret blir alltså att slyngträning kompletterar gummibandsträning fint. Om det är kul? MYCKET! Framför allt om du gillar utmaningar och vill kunna kontrollera din kropp i olika övningar!

Jag själv använder mest Redcord vid slyngträning. Anledningen är att du då har slyngorna i axelbredd/höftbredd från början, vilket gör att du kan starta i neutralen. TRX har en enda fästespunkt vilket innebär att du själv alltid måste trycka UT slyngorna för att kunna träna – exempelvis push up (armhävning). Jungle Gym har också separata upphängningspunkter.

Jag har tillsammans med Glenn Bilby gett ut en träningsdvd med övningar för hemmaträning med slyngor. Du kan beställa den här. Där får du dels två program som du kan träna hemma: ett superkort på några minuter, som du alltid hinner med, och ett 20 minuters pass där hela kroppen tränas. Dessutom får du tydliga instruktioner om hur du bör träna och hur varje övning kan förändras för att bli lättare eller tyngre.

Lycka till!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Annons


Annons

Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev

Laddar